Par je le del rastoče portugalske skupnosti, ki beži iz primeža evropske krize in išče priložnosti za delo v državah, ki so bile nekoč evropske kolonije. "V Evropi zaradi krize vsi živimo v nekakšnem strahu za svojo prihodnost," je dejal Gabriel, direktor trženja, ki se je odpravil v Afriko: "Ko smo začeli hoditi v službo, smo tudi začeli razumeti, da je načrtovanje prihodnosti težje, kot sprva pričakuješ."

Položaj se je obrnil

Mozambik se je od Portugalske odcepil šele leta 1975, v njem govorijo portugalsko in evropska država je dolgo veljala za deželo priložnosti. Zdaj se je položaj obeh dežel očitno obrnil. Tudi portugalski konzul v Maputuju Graca Pereira je potrdil, da se vedno več Portugalcev z univerzitetno izobrazbo seli v upanju na lepšo prihodnost. "V zadnjih dveh do treh letih je ljudi iz Evrope vse več," pravi.

Preberite še osebne zgodbe iz Španije

Poleg skupnega jezika si državi delita arhitekturo in bogato kulturo. Za Portugalce pa je najbolj privlačna gospodarska uspešnost zadnjih let. Leta 2011 se je bruto domači proizvod Mozambika povečal za 7,2 odstotka, vse večji je tudi razvoj prometa, komunikacij, gradbeništva in finančnih storitev. Gospodarska rast se obeta tudi v letošnjem letu, prav tako jo napovedujejo za leto 2013.

Portugalski podjetnik Pedro Alvin Castro je dejal: "Nihče od nas se tu ne sooča s finančnimi težavami ali z brezposelnostjo. Našli smo mesto za prihodnost, saj bo Portugalska v naslednjih petih do desetih letih nazadovala ali stagnirala."

Nova država, novo življenje

Ena številnih Portugalk v Maputu je tudi Vanessa Souza. 32-letnica je januarja zapustila Lizbono, zdaj pa dela v uspešnem afriškem podjetju. Pravi, da zasluži več in dela manj ur kot prej. Brez težav si lahko privošči avtomobil, mobilni telefon in zavarovanje. "Nova država, novo življenje," pravi Souza. Pojasnjuje, da si zdaj gradi svojo prihodnost, kar ji na Portugalskem ni uspelo. "Tu lahko najdemo delo, uporabljamo isti jezik za sporazumevanje kot doma. To je naša priložnost," je še dodala.

Ljudje pa se ne priseljujejo zgolj v Maputo. Nedavna odkritja velikih zalog premoga in plina v severnem delu Mozambika še večajo naložbe v tej državi, kar prinaša tudi razvoj industrije v mestih ob rudnikih. Veliko pa je tudi Portugalcev, ki po državi odpirajo restavracije ali mala podjetja v obmejnih krajih.

Nove razsežnosti krize v Španiji

Domačini pravijo, da je prihod Portugalcev zelo zanimiv. Nekoč so njihovi predniki že bili v Mozambiku, a se zdaj to dogaja v zelo drugačnih okoliščinah v primerjavi z obdobjem kolonializma. "Evropejci prihajajo in vse skupaj je zelo pozitivno," pravi ekonomist Hipolito Hamela. Pojasnjuje, da z novimi podjetji ustvarjajo tudi delovna mesta za domačine, s svojimi izkušnjami pa pripomorejo k razvoju države. K temu pripomore tudi vladna omejitev števila tujcev v podjetju, ki zagotavlja zaščito lokalnih delovnih mest.

Ne glede na vse je Mozambik še vedno ena najrevnejših držav na svetu in izzivov tam ne manjka. Souza pravi, da jo najbolj skrbi za varnost, Gabriel pa ugotavlja, da ga je v začetku motil počasen tempo življenja v primerjavi z Evropo. "V Mozambiku se stvari premikajo počasneje," je dejal in dodal, da življenje tam vsak dan nudi kakšen nov izziv.

Preberite še Kitajci, Afrika in mesto duhov