"Zvezna vlada verjame, da so skupne evrske obveznice na tej točki povsem neustrezno sredstvo za izhod Evrope iz krize," je na današnji redni novinarski konferenci nemške vlade poudaril tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert.

"Kanclerka je javno večkrat povedala, da bodo pogoji za premislek o skupnih evrskih obveznicah vzpostavljeni šele na koncu evropskega procesa za vzpostavitev stabilne unije in večje politične integracije v Evropi. Ta proces pa bo trajal več let," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Seibert.

Po njegovih besedah ta tema najverjetneje tudi ne bo igrala vloge na sestanku Merklove in predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, ki bo danes za zaprtimi vrati potekal v Bruslju.

Kot je znano, je ideja skupnih evrskih obveznic, ki naj bi prinesla znižanje obrestnih mer na obveznice ranljivih držav z evrom, razdelila države območja evra. Tovrstne obveznice so bile denimo pomembna tema neformalnega vrha evropskih voditeljev minuli mesec.

Medtem ko Francija, komisija in mnoge druge države s skupno evropsko valuto verjamejo, da skupne evrske obveznice predstavljajo najboljšo pot za izhod iz dolžniške krize območja evra, Nemčija trdi, da bi njihova uvedba med drugim sprostila pritisk na zadolžene države glede nujnosti finančne konsolidacije.