"Moj nasvet vsem vpletenim je, da se ideje skupnih evrskih obveznic ne izloči popolnoma," je Oettinger poudaril za nemški poslovni časnik Handelsblatt.

Kot je povedal, je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do večje podpore tovrstnim obveznicam, ki jo je pri iskanju rešitev za spopad s krizo sprožil novi francoski predsednik Francois Hollande.

Skupne evrske obveznice bi bile lahko po Oettingerjevem mnenju, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, mejnik na poti do novega finančnega modela, vendar šele, ko bodo vse države z evrom ratificirale fiskalni pakt in začele s konsolidacijo javnih financ.

Pred današnjo neformalno večerjo evropskih voditeljev, na kateri naj bi bilo govora tudi o skupnih evrskih obveznicah, je sicer Nemčija zaostrila svoje nasprotovanje tovrstnim finančnim instrumentom.

"Nasprotovanje je naše temeljno izhodišče, ki ga tudi do junija ne bomo spremenili," je v torek dejal vir AFP iz nemške vlade.

Tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je danes za nemški radio NDR ponovil svoje zadržke zoper idejo. Kot je zatrdil, skupne evrske obveznice ne bi rešile dolžniške krize območja evra.

Tovrstno zadolževanje bi prineslo "popolnoma napačne spodbude", je menil. "Skupne evrske obveznice ne bi promovirale fiskalne discipline. Prav nasprotno. Pripravljeni smo na pogovore o vseh predlogih. Ne bomo pa soglašali s predlogi, ki nasprotujejo rešitvi problemov," je poudaril.

Skupnim evrskim obveznicam so sicer poleg Hollandea na splošno močno naklonjeni tudi v Evropski komisiji, saj menijo, da bi znižale stroške zadolževanja ranljivih evrskih držav, kot sta Italija in Španija.