Mesto doslej edinega šefa evrske skupine Jeana-Clauda Junckerja se bo spraznilo konec junija. Je pa imenovanje njegovega naslednika povezano tudi z nekaterimi drugimi imenovanji na vodilna mesta institucij v območju z evrom, saj se pri tem upošteva razdelitev med države.

Juncker sam je sicer že izrazil podporo Schäubleju. Bo pa njegovo imenovanje močno odvisno tudi od podpore novega francoskega predsednika Francoisa Hollandea. Ta bo v torek po prevzemu položaja potoval v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Če bo Schäuble postal šef evroskupine, bo stolček morda moral zapustiti prvi mož začasnega sklada za stabilnost evra (EFSF) Klaus Regling. Viri iz EU namreč poudarjajo, da obeh vodilnih položajev ne more zasedati Nemec.

EFSF bo sicer poleti nadomestil stalni mehanizem ESM. Po poročilih sodeč naj bi bila glavna kandidatka za imenovanje na čelo slednjega Španka Belen Romana Garcia. V kalkulacijah pa je potrebno upoštevati še prosto mesto v izvršilnem odboru Evropske centralne banke (ECB) ter mesto predsednika Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), še piše Die Welt.