"Evropa ne bo potonila tako zlahka," je Schäuble v pogovoru za časnik Rheinische Post odgovoril na vprašanje, ali območje z evrom lahko prenese izstop Grčije. "Želimo, da Grčija ostane v območju z evrom. A si mora tega tudi sama želeti in izpolniti svoje obveznosti. Nikogar ne moremo prisiliti," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot je dejal nemški finančni minister, se je območje z evrom v preteklih dveh letih veliko naučilo in zgradilo ustrezne varovalne mehanizme. S tem se je zmanjšala možnost širitve negativnih vplivov na druge države z evrom, meni.

Poudaril je še, da Grčiji nihče ne grozi, vendar pa "ne obstaja druga pot od tiste, ki smo jo izbrali skupaj". "Mi smo že veliko naredili," je spomnil na dva rešilna paketa za Grčijo. "Grčija mora razumeti, da mora v zameno izpolniti svoje obveznosti."

Podobno stališče je danes v nemškem parlamentu zagovarjal nemški zunanji minister Guido Wersterwelle. "Želimo pomagati Grčiji in ji tudi bomo pomagali. A Grčija si mora želeli pomoči. Če se oddaljijo od dogovorjene reformne poti, izplačilo nadaljnjih tranš posojila ne bo mogoče," je poudaril.

V luči novih težav v Grčiji je zahtevana donosnost na nemške 10-letne referenčne obveznice na sekundarnem trgu upadla na novo rekordno nizko vrednost zadnjih nekaj let, in sicer 1,518 odstotka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Donos na francoske 10-letne obveznice se giblje pri 2,81 odstotka, na italijanske pri 5,48 odstotka, na španske pa vztraja nad šestimi odstotki.

Donos do dospelosti 10-letne slovenske obveznice je danes pri 5,42 odstotka.