Dialog bi se moral začeti ob 10. uri dopoldne, a je bil sprva preložen na pozne popoldanske ure, ker je kosovska delegacija zamujala. Razlog za to zamudo ni povsem jasen, po nekaterih navedbah naj bi šlo za težave z letalom v Prištini.

Kosovska delegacija je iz Prištine v belgijsko prestolnico potovala čez Dunaj, kjer pa so odpovedali let v Bruselj, s katerim naj bi prišla. Zato je sedaj dialog preložen na sredo dopoldne, začetek je predviden ob 9.30.

Na dnevnem redu sta dve temi: regionalno sodelovanje in izvajanje sklenjenih dogovorov. Če bo srečanje uspešno, sta lahko v sredo izpolnjena dva od treh pogojev za to, da bi Srbija v začetku marca dobila status kandidatke za članstvo v EU.

V razpravi o izvajanju že sklenjenih sporazumov bo v ospredju dogovor o integriranem upravljanju meje na severu Kosova, pri čemer evropska stran upa, da bo mogoče politični dogovor prevesti v prvo operativno fazo.

V povezavi z regionalnim sodelovanjem pa gre predvsem za vprašanje, ali bo Kosovo v prihodnje na regionalnih srečanjih sodelovalo v svojem imenu ali pod okriljem prehodne uprave ZN Unmika, torej v okviru resolucije VS ZN 1244.

V EU je pred sestankom vladal optimizem, da bo mogoče doseči dogovore, ki so pomembni tudi za odločitev, ali bo Srbija v začetku marca dobila status kandidatke za članstvo v EU. A napredek v dialogu ni dovolj za dodelitev statusa kandidatke.

Pogoji za dodelitev statusa, ki jih je decembra opredelil vrh EU, so namreč napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga Beograda in Prištine, dogovor o regionalnem sodelovanju ter nemoteno izvajanje mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor.

O statusu kandidatke za Srbijo bodo 27. februarja govorili zunanji ministri EU, a odločitev naj bi sprejel Svet EU za splošne zadeve, ki se sestane dan pozneje. Zadnjo besedo pa bodo imeli voditelji EU na zasedanju 1. in 2. marca v Bruslju.

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.