"Uvedba evropskega statuta bo zmanjšala stroške in negotovosti. Prav tako bo fundacijam omogočila, da izkoristijo večjo prepoznavnost za spodbujanje svojih dejavnosti ter s pomočjo evropske oznake pritegnejo več sredstev," je poudaril komisar za notranji trg Michel Barnier.

Poleg tega je komisar izpostavil, da je treba podpirati in spodbujati dragoceno delo, ki ga fundacije opravljajo za evropske državljane, ter predvsem odpraviti ovire, ki omejujejo čezmejno delo na področjih, kot so raziskave, zdravje ali kultura.

Fundacije namreč po navedbah komisije svoje dejavnosti osredotočajo na področja, ki so pomembna za evropske državljane in gospodarstvo. Z donacijami in projekti so dejavne na področju socialnih in zdravstvenih storitev ter pospešujejo raziskave in kulturo.

Vendar pa razlike in ovire v nacionalnih zakonodajah pogosto povzročijo, da je izvajanje njihovih čezmejnih dejavnosti zapleteno in okorno, kar zmanjšuje njihova sredstva in jih lahko odvrnejo od nadaljnjega razvoja njihovega dela, opozarjajo v komisiji.

Če se odločijo za čezmejno opravljanje dejavnosti, morajo del zbranih sredstev nameniti za pravno svetovanje ter izpolnjevanje pravnih in upravnih zahtev, ki jih določajo različne nacionalne zakonodaje v EU, so ponazorili v Bruslju.

Predlog za uvedbo statuta evropske fundacije se osredotoča na fundacije za javno korist, ki predstavljajo veliko večino sektorja fundacij ter so prisotne in priznane v vseh državah članicah.

Statut določa glavne zahteve za evropsko fundacijo. Vsaka evropska fundacija bi morala na primer dokazati svojo korist za javnost, čezmejno razsežnost in minimalni ustanovni kapital v višini 25.000 evrov.

Evropska fundacija bi se lahko ustanovila ex nihilo, s spremembo nacionalnega sklada v evropsko fundacijo ali z združitvijo nacionalnih fundacij. Pravno osebnost bi pridobila z registracijo v državi članici.

Ena največjih koristi bi bila zmanjšanje stroškov in negotovosti. Novi statut bi namreč evropskim ustanovam omogočil lažje in cenejše izvajanje dejavnosti in usmerjanje financiranja v EU.

Statut bi evropski fundaciji zagotovil evropsko oznako in podobo, kar bi pripomoglo k prepoznavnosti in zanesljivosti evropskih fundacij ter spodbudilo fundacije k čezmejnim dejavnostim in donacijam.

Evropske fundacije bi imele koristi od istega davčnega režima, ki velja za domače fundacije. Donatorji, ki podpirajo evropske fundacije, bi bili upravičeni do enakih davčnih ugodnosti, kot če bi darovali fundaciji s sedežem v svoji državi članici.

V obeh primerih bi morale države članice upoštevati evropske fundacije kot enakovredne fundacijam za javno korist, ustanovljenim v skladu z njihovo lastno nacionalno zakonodajo.

Statut evropskih fundacij je bil napovedan v aktu za enotni trg, ki je poudaril prispevek fundacij k financiranju inovativnih pobud v javnem interesu in pozval k ukrepom za odpravo težav, s katerimi se soočajo fundacije, kadar delujejo v EU.