Glavne teme januarskega vrha EU bodo pakt za krepitev fiskalne unije v območju evra, davek na finančne transakcije, ki bi lahko v Evropi zaživel že letos, Francija pa ne ravno na nemško zadovoljstvo napoveduje, da bi ga lahko uvedla tudi samostojno, in razmere v območju evra, ki so se v minulih dneh spet nekoliko zaostrile. Znova se je namreč okrepil pritisk na Italijo in Španije, ki bi po mnenju nekaterih analitikov lahko sledili Grčiji.

Merklova in Sarkozy sta v novoletnih poslanicah opozorila pred zahtevnim letom 2012. Kanclerka je ocenila, da bo letošnje leto zahtevno, še posebej za območje evra, kljub temu pa ostaja optimistična, da bo Evropa iz krize na koncu izšla močnejša, kot je bila ob njenem začetku. Francoski predsednik je medtem napovedal leto, polno tveganj.

Dvojec "Merkozy" se bo sestal mesec dni po tem, ko so voditelji članic sedemindvajseterice z izjemo Velike Britanije na vrhu unije v Bruslju dosegli dogovor o paktu za krepitev fiskalne unije v evrskem območju. Zaradi Velike Britanije pakt ne bo zaživel skozi spremembe pogodbe EU, temveč skozi meddržavni sporazum.

V teh dneh se je v Evropi okrepila diplomatska dejavnost. Italijanski premier Mario Monti je v četrtek nenapovedano obiskal Bruselj, v petek pa se je mudil v Parizu, kjer se je sestal s Sarkozyjem. Ta teden se bo predvidoma sestal tudi z Merklovo, 18. januarja pa bo obiskal še London, kjer se bo sestal z britanskim premierom Davidom Cameronom.

Merklova, Sarkozy in Monti se bodo 20. januarja nato v Rimu srečali na usklajevalnem sestanku pred pomembnimi zasedanji ob koncu meseca, je v petek napovedal francoski predsednik.