Nimamo mehanizma za reševanje konfliktov

Evropska ekonomska integracija se je izkazala za precej uspešno prvih 10 let. Sedaj, ko so se pojavile konkretnejše težave, ki lahko ogrozijo obstoj skupne valute, pa nihče pravzaprav ne ve, kako se institucionalno lotiti problema.

Prostor za skupno delovanje ne obstaja

Z izjemo nogometnih tekem in glasbenega tekmovanja na Evroviziji, prebivalci Starega kontinenta ne poznamo ničesar takega, okrog česar bi se združili in poistovetili – denimo edinstven televizijski program, časopis, jezik… V času ekonomske rasti seveda tovrstna vprašanja niso bila relevantna. Danes so. Pomanjkanje skupne identitete je razlog za razmejevanje in prepire med narodi. Tudi če se Unija uspe obdržati, omenjena praznina ostaja.

Težava razumevanja jezika

Kako je mogoče, da v Evropski centralni banki in v Evropski komisiji niso pravočasno izvedeli za težave, ki so nastopile v Grčiji in na Portugalskem? Eden od ključnih razlogov je jezik. Komunikacija med EU in državami poteka preko predstavnikov držav in uradnikov. Če bi institucije spremljale tudi lokalni tisk omenjenih držav, bi gotovo prej ugotovile, da prihajajo težave.

Pomanjkanje zaupanja

No, to je bolj posledica in ne razlog… Grške razmere so zamajale vsakršno zaupanje v delo institucij EU, predvsem pa v finančna poročila držav, ki jih same servirajo Bruslju. Atene so namreč omenjene finančne podatke zlorabile pri pogajanjih za vstop v EU.

Male stvari so lahko usodne

Kriza evra je odkrila eno najranljivejših točk skupne valute. Četudi je grški problem majhen glede na evropski prostor (ta predstavlja zgolj 2 odstotka skupnega evropskega proračuna), lahko ta spravi na kolena celoten sistem. Mogoče ima ena država moč, da reši sistem, ima pa vsaka država moč, da ga zruši.

Preberite še: Britanci za propad evra že pripravljajo izhodne strategije

Pomanjkanje skupnih vrednot

Medtem, ko so severni Evropejci gledali na evro kot sredstvo za vzpostavljanje fiskalne discipline in delovne etike nemškega stila, so južni Evropejci videli evro ko "drag denar" od katerega je potrebno profitirati.

Evropejci ne obstajajo

Ne samo, da se lahko na prste ene roke našteje državljane EU, ki trdijo, da pripadajo kolektivni evropski identiteti, le to ne verjamejo niti sami evropski birokrati in vodje. Nihče od politikov namreč izraža nadnacionalne, evropske mentalitete.

Interesi

Začetna ideja o skupnih interesih je slonela na predpostavki, da bodo ekonomije znotraj članic prej ali slej postale enakopravne. Zgodilo se je ravno nasprotno. Okoliščine so pripeljale do ekonomskega propada, masovnih odpuščanj in visoke inflacije v nekaterih državah.

Pomanjkanje mobilnosti

Na območju skupne valute bi prebivalci morali biti bolj mobilni. To pomeni, da se kvalificirani delavci selijo na mesta, kjer obstaja povpraševanje. Kljub temu, da do neke mere to danes drži, je situacija še vedno slaba.

Pomanjkanje volje za sprejemanje zakonov

Utemeljiteljem EU se ne zdi vredno sprejemati zakonov, po drugi strani pa od novo pridruženih članic zahtevajo spoštovanje prav teh. Italija je gotovo eden najlepših primerov – predvsem področje svobode medijev, kakršne bi se sramovali še v Iranu.