"Ne želimo napovedovati negativne prihodnosti, vendar pripravljamo se kot, da bo do propada evra dejansko prišlo. Seveda je v našem interesu, da do tega ne pride," je za Daily Telegraph povedal eden od predstavnikov britanskega Ministrstva za zunanje zadeve.

Poziv Britancem v tujini, naj se pripravijo na najhuje

Britanska veleposlaništva in konzulati so bili tako opozorjeni, naj se pripravijo na vrsto scenarijev, ki bi lahko sledili po morebitnem propadu evra – vključujoč množične izgrede in masovno odpuščanje. Naloga uradov naj bi tako bila izdelava dejanskih strategij za primer najhujšega. Grški primer naj bi bil odličen zgled, da do tovrstnih pretresov lahko zlahka pride tudi v drugih državah evro območja.

Posebno pozornost Britanci trenutno posvečajo Italiji, saj sta pred časom kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Sarkozy naznanila, da bi propad Italije gotovo pomenil tudi propad evra.

Poleg ministrstva za zunanje zadeve, se je v tovrsten preventivni načrt vključilo tudi britansko Ministrstvo za finance. Britanskim bankam naj bi bilo naročeno, naj se zavarujejo in pripravijo na kaos na finančnih trgih.

Barrosov predlog je neresen in napačen

V tem kontekstu se je tudi nemški minister za finance, Philipp Roesler, pridružil številnim nemškim kritikom pri obravnavi predloga Josea Manuela Barrosa in njegovi ideji o uvedbi evroobveznic.

"Smatram, da je omenjeni predlog v trenutnih razmerah popolnoma neodgovoren. Za Evropo bi to pomenilo, da finančni dolg postane kolektiven, pritisk na zadolžene države, da konsolidirajo svoje proračune, pa bi popolnoma izginil."

Preberite še: Deset razlogov, zakaj je bil evro slaba ideja