Pred glasovanjem se je k razpravi prijavilo 70 poslancev, med njimi precej iz vladajoče socialistične stranke Pasok, ki ima dvotretjinsko večino. Več poslancev Pasoka je pred glasovanjem napovedalo, da premiera, ki je sprožil razburjenje z napovedjo referenduma o paketu pomoči Grčiji, ne bodo podprli.

Napoved referenduma je sprožila neodobravanje tako v Grčiji kot tudi v svetu, številni voditelji pa so Papandreouja pozvali, naj se referendumu odpove. Ta je to v četrtek tudi storil. Konservativna opozicija in celo več ministrov ter poslancev iz vrst vladajoče socialistične stranke se je zavzelo za oblikovanje prehodne vlade.

Papandreu je pred glasovanjem v petek izrazil pripravljenost na začetek pogovorov z opozicijo o oblikovanju prehodne vlade in dodal, da je tudi pripravljen odstopiti s položaja. K oblikovanju prehodne vlade je pred glasovanjem pozvalo tudi več ministrov, ki so menili, da je za izhod iz krize potreben širok konsenz.

Papandreu je zavrnil možnost predčasnih volitev, zanje pa se odločno zavzema vodja glavne opozicijske stranke Nova demokracija Antonis Samaras. "Maska je padla. Papandreu je zavrnil naše predloge in za to mora nositi odgovornost. Volitve so zdaj edini odgovor," je v današnjem televizijskem pozivu ponovno poudaril Samaras.

Njegovi sodelavci so danes za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnili, da je Samaras predlagal oblikovanje vlade strokovnjakov, ki bi državo vodila le nekaj tednov, potem pa bi sklicali predčasne volitve. A Papandreu se o tem ni želel niti pogovarjati.

Grški premier in predsednik začela pogovore o prehodni vladi

Grški premier se je danes sestal z grškim predsednikom Karolosom Papuljasom na pogovorih o oblikovanju prehodne koalicijske vlade, ki bi državo povlekla iz krize. "Naredil bom vse, kar morem, za oblikovanje vlade širokega konsenza," je ob začetku pogovora povedal Papandreou. Glavna opozicijska stranka to zamisel sicer zavrača.

Pomanjkljivo sodelovanje v grški politiki lahko privede do "dvomov med našimi evropskimi partnerji glede naše želje po tem, da ostanemo v območju evra," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP še dejal premier.