"Odlično" in "zelo pozitivno" sta bila najpogostejša komentarja evropskih poslancev, ko so zapuščali zaslišanje bolgarske kandidatke. Georgieva je tudi že med samim zaslišanjem dobila številne pohvale za svoje znanje, intelektualne sposobnosti in politično koherentnost.

Tudi na evropskega poslanca Vajgla (ALDE/Zares), ki je spremljal tako njen nastop kot tudi zaslišanje prejšnje bolgarske kandidatke za ta položaj Rumjane Želeve, je Georgieva naredila dober vtis. "Je izredno dobro podkovana in samozavestna, delovala je kompetentno," je povedal za STA.

"Pravo zadovoljstvo jo je bilo spraševati in bila je sposobna odgovoriti tudi na najtežja vprašanja," je še dejal Vajgl, ki je Georgievi tudi sam zastavil vprašanje o tem, kako si predstavlja delo v kriznih situacijah, ki niso humanitarne katastrofe, ampak jih je povzročil človek, ter kot primera navedel Jemen in Gazo.

Tam bi po Vajglovih besedah morale večje breme popravljanja škode prevzeti nase tiste države, katerih vojske so povzročile to gorje. V tem konkretnem primeru obe sosednji državi, Savdska Arabija in Izrael, zato je kandidatko pozval, da če se z njim strinja, naj pove, kako bo to dosegla.

Georgieva je po Vajglovi oceni odgovorila korektno. Dejala je, da to neposredno ni v njeni pristojnosti, ker mora ostati nevtralna, ko gre za humanitarno pomoč, a da se bo vedno trudila ugotoviti, kje so korenine nekega problema in bo takšne probleme potem reševala v sodelovanju s svojimi kolegi.

Vajgl je ob tem še menil, da se mora zavedati izjemne moralne moči, ki jo ima v tej vlogi, in da mora biti poleg korektnosti pripravljena narediti tudi kakšen korak več. Poslanec je sicer prepričan, da si je Georgieva v dolgoletnem delovanju v Svetovni banki nabrala veliko izkušenj in političnega občutka, potrebnega za uspešno delovanje v mednarodnem prostoru.

Sicer pa so jo evropski poslanci na primer vprašali tudi, kaj naj EU naredi v primeru, ko nekatere vlade tretjih držav namenoma stradajo svoje ljudi, da bi dobile pomoč, čeprav bi jim lahko pomagale tudi same. "To je res zelo težko vprašanje," je dejala in poudarila, da je bistveno poskrbeti, da pomoč resnično pride do ljudi, ki jo potrebujejo, ter da je treba razkrinkati vlade v medijih.

Na vprašanje, ali se vidi le kot namestnica visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton in ali so njene naloge jasno opredeljene, pa je odgovorila, da je veliko področij, na katerih bo računala na Ashtonovo, da podkrepi njena prizadevanja. Poudarila pa je, da so njene naloge jasne - to so naloge komisarke za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje.

Po mnenju številnih evropskih poslancev, ki so danes sodelovali na zaslišanju Georgieve v parlamentarnem odboru za razvoj, ni dvoma, da jo bo odbor danes popoldne ocenil pozitivno. Vajgl je tudi prepričan, da bo Evropski parlament prihodnji torek potrdil celotno novo komisarsko ekipo.

Svoj nastop v Evropskem parlamentu je Georgieva sicer sklenila z osebnim komentarjem oziroma zavezo svoji materi. Povedala je, da je danes 89. rojstni dan njene matere, ki je vedno verjela v Evropo in si je želela, da bi se njena hči kot prava Evropejka naučila francosko. "Če bom potrjena kot komisarka, obljubim, da se bom naučila francosko," je dejala v francoščini in požela velik aplavz.

Georgieva, dosedanja podpredsednica Svetovne banke, je kot komisarska kandidatka zamenjala Želevo, ki se je odločila, da odstopi od kandidature, potem ko so ji evropski poslanci očitali, da je pri prijavi finančnih interesov lagala o svojih vezeh s podjetjem Global Consult. Več pa jih je tudi menilo, da ni dovolj dobra za omenjeni položaj.

Nova komisarska ekipa, že drugič pod vodstvom Portugalca Joseja Manuela Barrosa, naj bi, če bo v torek potrjena, začela delati že takoj po glasovanju, torej že prihodnjo sredo.