Dobrih petnajst let je minilo od takrat, ko sta v sedanji družbi Metal Ravne začeli obratovati elektroobločna peč (UHP) in odpraševalna naprava. Družina Zavodnik se je takrat prvič pritožila zaradi neznosnega hrupa, vibracij, strupenih in smrdečih plinov. Njihova hiša je izmed vseh okoliških hiš na Stražišču za železarniškim plotom najbližje izvoru hrupa, saj je od tam oddaljena komaj osemdeset metrov.

Republiški sanitarni inšpektorat je leta 1992 z odločbo prepovedal obratovanje naprav v nočnem času. Prepoved pa ni bila nikoli izvršena, saj bi v Metalu to ogrozilo več kot tisoč delovnih mest. Metalove naprave so podnevi in ponoči obratovale brez uporabnega dovoljenja, ki je bilo izdano šele leta 2004. Pred tem je nekdanje vodstvo doseglo kompromis s petimi družinami, ki jim je leta 1995 omogočilo preselitev iz ogroženega območja in jim plačalo odškodnino. Pristati pa so morali tudi na to, da ne bodo nikoli več ničesar zahtevali. Družina Zavodnik je ostala sama. Ni se strinjala, da bi nekdo kar čez palec opravil z njihovim trpljenjem.

Oče Stanislav in sin Uroš Zavodnik vztrajata, da država, ki je večinska lastnica Metala, s pomočjo izvedencev določi pravično odškodnino in omogoči preselitev. "Brez predsodkov so nam uničili življenje in premoženje," pravi Uroš Zavodnik, ki je izčrpan od nenehnega pisanja pritožb. Njegova dokumentacija obsega na tisoče strani papirja. S primerom Zavodnik so bile seznanjene vse dosedanje vlade in za to pristojne ustanove. Razen varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka pa ni bilo skoraj nikogar, ki bi se bil pripravljen na svoje oči prepričati, da družina živi v neznosnih razmerah. Peter Otorepec, dr. med., z inštituta za varovanje zdravja je v svojem mnenju že pred časom napisal, da je življenje v neposredni bližini takih naprav zdravju škodljivo in nedopustno.

S primerom se zadnje leto ukvarja državno pravobranilstvo, vendar odgovora na vprašanja, kakšni bodo nadaljnji postopki in kakšno rešitev bo pravobranilstvo predlagalo vladi in družini Zavodnik, nismo dobili. Generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič je sporočil, da se s primerom ukvarja državna pravobranilka, ki je na bolniški in bo še nekaj časa odsotna.