Besede direktorja mariborske policijske uprave so bile nedvoumne. "Viole so zame navadni huligani, po vsej Sloveniji povzročajo težave. Zanje imamo na vsaki tekmi aktiviranih najmanj 60 policistov, namesto da bi počeli kaj bolj smotrnega," je na sredini seji mariborskega varnostnega sosveta dejal Karol Turk. Po oceni direktorja PU Maribor je nogometni klub zamudil prvo priložnost za ureditev razmer. "Klub jim omogoča privilegije in bonitete. Pred prvo tekmo bi se morali navijači organizirati. Kdor nima klubske izkaznice, ne sme na tekmo, ostale pa bi počistila policija. A se še zmeraj vse tolerira. Dokler ne bomo imeli na stadionu mrtvih, se bomo očitno samo pogovarjali."

"Otvoritveno tekmo so izkoristile Viole predvsem za lastno negativno promocijo," je ocenil Darko Lamot iz PU Maribor, ki na nogometnih tekmah v Ljudskem vrtu skrbi za varnost. "Še hujši dogodki so se zgodili 13. maja v Celju, kjer so Viole množično kršile javni red in mir, še bolj so poškodovale stadion in še dva policista povrhu, ki sta bila potem precej časa v bolniškem staležu. Na zadnji mariborski tekmi 24. maja pa so navijači prižigali bakle in razgrnili precej žaljivih transparentov."

Tudi po Lamutovi oceni je klub preveč popustljiv do Viol, kar le-te s pridom izkoriščajo. "Nesmiselno je, da sta mesto in država vložila več deset tisoč evrov v varnostno tehniko, ki je zdaj sploh ne uporabljajo," je dodal.

Sekretar NK Maribor Uroš Jurišič se je branil, da Viole niso sestavni del kluba. Ker niso organizirane kot društvo, z njimi zelo težko komunicirajo. Razgrajačem ne morejo preprečiti vstopa na stadion, ker to ne dopušča obstoječa zakonodaja. S policistovo oceno otvoritvene tekme se ni strinjal, medijsko poročanje o škodi na tribunah je označil za senzacionalistično.

"Bil je lep športnih dogodek. Zgodilo se je le nekaj kršenja zakonodaje in gotovo nenamernih poškodb stolov, ki niso primerni za ta del stadiona," je dejal Jurišič in uporabil zanimivo prispodobo. "Če bi 12.435 ljudi povabil v hotel Habakuk na novoletno zabavo, bi se gotovo polomilo nekaj krožnikov in kozarcev, pa se zaradi te škode ne bi nihče razburjal."

Tudi podžupan Rok Peče na premierni nogometni tekmi ni videl izgredov. "Ambient je bil odličen. Tekma je trajala 90 minut, nakar so se pojavile zgolj fotografije o treh ekscesnih minutah. In se je ustvaril vtis, da je gorel ves stadion," je kritiziral Peče. Za pojav nasilništva na tribunah je imel takšno pojasnilo: "Problem je v manjši skupini 20 do 30 oseb. Ko posreduje policija, psihologija množic pri ostalih navijačih sproži reakcijo in se pridružijo tej skupini."

Tudi sekretar varnostnega sosveta Aleš Škof ima dobro mnenje o Violah: "Problem je nekaj posameznikov, njihovega obnašanja ne moremo generalizirati za celotno navijaško skupino."