Odstranili zaščitno ograjo

V načrtu gradnje mariborskega nogometnega stadiona je bilo v skladu z mednarodnimi standardi predvideno, da je sektor, namenjen domačim organiziranim navijaškim skupinam, zagrajen z zaščitno ograjo. V tem sektorju je bilo violam na razpolago 1100 kovinskih, v beton usidranih sedežev. Omenjena ograja je ločevala drugo občinstvo od navijaškega sektorja še v petek, ko je stadion dobil uporabno dovoljenje.

Takoj zatem jo je nogometni klub dal odstraniti, kar je bilo mogoče le s soglasjem predstavnika lastnika stadiona (Mestne občine Maribor), torej župana Kanglerja. Bojan Ban, direktor NK Maribor, nam je razložil, da so prečno ograjo odstranili zaradi varnostih razlogov, sicer bi navijači sedeli na obeh straneh ograje.

S tem so violam dali na razpolago dodatnih 900 običajnih sedežev na južni tribuni, ki niso prilagojeni njihovim navijaškim "navadam". "Ko sem videl, kaj so naredili s sltadionom, so mi pritekle solze," nam je priznal Alojz Križman, vodja projekta gradnje novega nogometnega prstana, ki je že v petek, takoj po tistem, ko je izvedel, da so odstranili zaščitno ograjo, protestno spisal odstopno izjavo s položaja predsednika Zveze mariborskih športnih društev Branik. "Druge faze prenove ne mislim voditi, razen če se ne bodo bistveno spremenile razmere."

Križman nam je potožil, da je tudi sam postal žrtev navijaškega nasilništva, saj naj bi mu navijači v nedeljo spet grozili, neznanci pa so mu poškodovali avtomobil. "Že decembra, ko je postalo znano, kje bo njihov sektor in koliko sedežev je na njem, so viole med nogometno tekmo skandirale: 'Ubij, ubij Križmana.' Nakar jih je po stadionskem mikrofonu nagovoril župan in jim obljubil celotno južno tribuno. Na sobotni tekmi je svojo obljubo izpolnil," nam je dejal predsednik ZMŠD Branik.

Občina: Ne vandalizem, temveč navijaška vznesenost

Prepričan je, da je ta gesta še enkrat dokazala, da je v miselnosti mariborskih občinskih in nogometnih veljakov nekaj hudo narobe. "V Mariboru se je treba končno izjasniti o Violah. Ne more neka skupina, ki sploh ni formalno organizirana v društvo, terorizirati celega mesta. Zdaj ko so uničevali lasten stadion, so le še enkrat pokazali, za kakšno skupino gre. Župan pa jih sprejema na sestankih in jim izpolnjuje zahteve. Tudi na sobotni tekmi je najprej pozdravil Viole in se jim je celo zahvalil!" je bil zaprepaden Križman. "To je čisti balkanizem. Meni se zdi škoda čudovitega objekta, ki je zdaj prepuščen na milost in nemilost vandalom. Lastnik bi moral že na začetku vzpostaviti red, ker mu kasneje to nikoli več ne bo uspelo."

Župan Franc Kangler in podžupan Rok Peče pa vidita povsem drugačne krivce za nastale razmere. Prepričana sta namreč, da mediji neobjektivno poročajo o škodi, ki so jo na stadionu Ljudski vrt povzročile viole. Po Pečetovih besedah med tekmo ni bilo izgredov, "polomljenih pa je bilo res dvanajst stolov, ko je nekaj vznesenih navijačev prepevalo navijaške pesmi".

Predstavniki Viol, Kangler in Peče so se strinjali, da je povzročena materialna škoda odveč. "Žal se na vsaki prireditvi najdejo posamezniki, ki prekoračijo mejo zdravega navijaškega duha," so še zapisali v občinskem sporočilu za javnost.