Njegovo odločitev, da 25. marca kandidira na nadomestnih volitvah za župana prestolnice, je soglasno podprl tudi mestni odbor stranke. K vnovični kandidaturi so ga, kot je dejal, povabili številni Ljubljančani in tudi kolegi v Mestni občini Ljubljana. Janković je poudaril, da odločitev ni bila lahka, tehtal je mnoge argumente za in proti, na koncu pa ugotovil, da lahko kot župan največ naredi tako za Slovenijo kot za Ljubljano in tudi za stranko Pozitivna Slovenija.

Ne spreglejte intervjuja z Zoranom Jankovićem.

Kot je napovedal, bo prebivalce Ljubljane nagovarjal z istim programom kot na zadnjih volitvah. Če bo izvoljen za župana, pa ga bo v poslanskih klopeh nadomestila nekdanja atletinja Alenka Bikar.

Janković se za funkcijo ljubljanskega župana poteguje že tretjič. Prvič je bil izvoljen leta 2006 in nato ponovno leta 2010, ko je v prvem krogu dobil slabih 65 odstotkov glasov. Tudi na tokratnih županskih volitvah pričakuje zmago že v prvem krogu, a se zaveda, da je ta odvisna od Ljubljančanov.

Eden od razlogov, da se je Janković odločil za kandidaturo na parlamentarnih volitvah, je bil - kot je večkrat poudaril - oktobrski poziv pomembnih Slovencev, naj kandidira. Zato smo nekatere od njih, pa tudi nekatere druge ugledne Slovence, ki so pozdravili Jankovićevo zmago, povprašali, kako gledajo na njegovo vrnitev na župansko mesto.

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Rajko Kenda spominja, da je Janković že na začetku povedal, da ga zanima izključno izvršilna funkcija, v tem primeru pač funkcija predsednika vlade. Zakaj mu to ni uspelo, je že druga zgodba. "Mislim, da je bolje, da se Janković vrne na funkcijo župana, kjer je že dokazal, da svoje delo dobro opravlja, ne pa da izgublja čas med 89 drugimi poslanci, saj to ni njegova zgodba. Menim, da mu ni treba sedeti na sejah državnega zbora in izgubljati časa za stvari, ki niso v njegovi naravi," pravi Kenda. Pričakuje pa, da bo Janković še naprej vodil Pozitivno Slovenijo in s tem omogočil, da bo levica ne le ohranila, ampak celo okrepila svoj položaj v razmerju do desnice. "Če se bo Janković vrnil na županski položaj in bo hkrati ostal tudi predsednik Pozitivne Slovenije, napovedujem, da bo stranka v prihodnje dosegla še boljše rezultate," pravi Kenda.

Karikatura Franca Jurija: Črno-belo

Starosta slovenske politike France Bučar tedaj, ko so Jankoviću predlagali kandidaturo na državnozborskih volitvah, velikih pričakovanj, kot pravi, ni imel, je pa bil prepričan, da je treba dati možnost, da nastane alternativa. "Nastala ni, možnost pa je bila dana," poudarja. Ali je dobro, da se Janković vrača na župansko mesto, ali ni, Bučar ne ve. Meni pa, da lahko Janković v prihodnje dobi novo priložnost za sestavo vlade, ta pot pa se Bučarju zdi možna tako v primeru, če bo župan ali poslanec.

Nasprotno pa se sociologinji Spomenki Hribar Jankovićeva kandidatura za župana Ljubljane ne zdi primerna odločitev. "Tako ravnanje je neodgovorno, računati bi moral na neuspeh, za katerega je v veliki meri tudi sam kriv. Z vrnitvijo na župansko mesto bo svojo stranko Pozitivna Slovenija pravzaprav obglavil, to bo zelo oslabilo tudi levico. Njegova poslanska skupina je že tako precej slaba, ko bo brez predsednika, bo še slabše. Dvomim, da se bo Janković lahko vnovič vrnil v politiko na državni ravni, saj si volilci zapomnijo napake.