Trije so, vendar z različnih list

Predlog Magajne, Žnidaršiča in Rezmana sicer izpolnjuje pogoj, da morajo biti za ustanovitev poslanske skupine najmanj trije poslanci. Očitno pa poslovnik državnega zbora ni predvidel, da bodo poslansko skupino ustanavljali poslanci, ki imajo tako različno strankarsko pot. Poslovnik namreč določa, da lahko novo poslansko skupino ustanovijo poslanci, ki so bili izvoljeni z istoimenskih list, če se politična stranka razdeli na dve ali več novih političnih strank, če se iz dela članstva te stranke ustanovi nova politična stranka, ali če razpade koalicija političnih strank, ki so vložile skupne istoimenske liste. Pravico ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev ali pristopiti k taki skupini, če je že ustanovljena, pa imajo po poslovniku poslanci, ki so bili izvoljeni z list volilcev, in poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki.

Kot so nam dejali v kabinetu predsednika državnega zbora, je pri ustanavljanju poslanske skupine nepovezanih poslancev tokrat zadeva drugačna, kot je bila pri ustanavljanju poslanskih skupin nepovezanih poslancev v preteklem mandatu. Tedaj so namreč prišli vsi člani nove poslanske skupine nepovezanih poslancev iz iste poslanske skupine in so tudi izstopili iz iste stranke.

V prejšnjem mandatu dve skupini nepovezanih

V preteklem mandatu sta bili ustanovljeni dve poslanski skupini nepovezanih poslancev. Najprej so jo februarja 2007 ustanovili nekdanji poslanci LDS Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Alojz Posedel, Davorin Terčon, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem, nekoliko pozneje pa se jim je pridružil še Vili Trofenik (po ustanovitvi stranke Zares konec leta 2007 je iz te poslanske skupine nastala poslanska skupina Zares). V začetku leta 2008 pa so poslansko skupino nepovezanih poslancev ustanovili trije poslanci, ki so zapustili poslansko skupino SNS, Sašo Peče, Boštjan Zagorac in Barbara Žgajner Tavš (po ustanovitvi stranke Lipa so oblikovali poslansko skupino Lipa). A so v prvem primeru poslansko skupino nepovezanih poslancev ustanovili poslanci, ki so vsi zapustili poslansko skupino in stranko LDS, v drugem primeru pa poslanci, ki so vsi zapustili Jelinčičevo poslansko skupino in stranko.

V sedanjem primeru pa gre za poslance iz različnih poslanskih skupin in iz različnih strank. Franc Žnidaršič in Vili Rezman sta zapustila poslansko skupino DeSUS, Žnidaršič je zapustil tudi stranko upokojencev in ustanovil novo stranko Demokratično stranko dela in solidarnosti, Rezman pa ni bil član stranke DeSUS in se niti ni pridružil novi Žnidaršičevi stranki. Andrej Magajna je član krščanskih socialistov, v državni zbor pa je bil izvoljen na listi SD.

Pavel Gantar se bo torej glede predloga za ustanovitev nove poslanske skupine posvetoval s pravnimi strokovnjaki. Franc Žnidaršič pa meni, da so pogoji za njeno ustanovitev izpolnjeni. Kot pravi, je izpolnjen pogoj, da so trije poslanci in da so nepovezani. "Omenjene omejitve so neumne. Že to je neumno, da morajo biti za ustanovitev najmanj trije poslanci, medtem ko imata dva poslanca narodnih skupnosti svojo poslansko skupino z vsemi pogoji za delo. Mi pa smo trije, pa naj jih po teh tolmačenjih poslovnika ne bi imeli," je še dejal Žnidaršič.