Ključno sporočilo kampanje je: Ne čakajte. Pravočasno prepoznajte simptome. Za te bolezni so namreč značilni zelo splošni znaki, ki so lahko tudi znaki manj resnih obolenj, zato jim ljudje pogosto ne posvečajo veliko pozornosti. To je tudi razlog, da pozno, pogosto prepozno, pridejo k zdravniku, čeprav so bolezni, če so odkrite pravočasno, dobro zadravljive, nekatere pa celo povsem ozdravljive.

Dolgo ne obiščejo zdravnika

"Veliko zgodnjih znakov in simptomov pri limfomih, levkemijah, plazmocitomu in mielodisplastičnem sindromu (MDS) je zelo splošnih in jim ljudje ne posvečajo dovolj pozornosti. Menijo, da bodo sčasoma minili. Zato dolgo ne obiščejo zdravnika. Po besedah naših članov podobno pogosto razmišljajo tudi splošni zdravniki, ki posebno pri mladih ljudeh ne pomislijo takoj na resnejšo bolezen, zato se pogosto dogaja, da je bolezen prav pri mladih odkrita šele, ko je že napredovala," pojasnjuje Kristina Modic, predsednica združenja. Ob tem navede primer članice, ki je zbolela takoj po rojstvu prvega otroka. Splošna zdravnica jo je kljub stopnjevanju težav iz tedna v teden zdravila z drugimi antibiotiki in je ni poslala na nadaljnje preiskave. Nazadnje je zaradi bolečin v prsnem košu in oteženega dihanja pristala na urgenci, kjer so z rentgensko preiskavo pljuč in drugimi preiskavami ugotovili sum na limfom. Kmalu za tem so sum potrdili in določili četrti, zadnji stadij bolezni.

Tudi pri diseminiranemu plazmocitomu so znaki zelo splošni. Bolečina v križu (v kosteh) občasno spremlja skoraj vsakega odraslega človeka, zato ob takšni bolečini človek nikoli najprej ne pomisli, da ima morda raka. Splošni zdravniki takšne ljudi najprej pošljejo k ortopedu, čeprav bi morali priti k hematologu.

Slovenska javnost po mnenju društva te bolezni slabo pozna, čeprav je znanje o tem zaradi prizadevanj njihovega in drugih sorodnih društev vendarle iz leta v leto boljše, je prepričana Modičeva.

Prav tako želijo javnost v kampanji osvestiti, da bolezen rak ni konec življenja, pa tudi, da za limfomom, levkemijo, plazmocitomom zboleva vse več mladih in tudi otrok. S kampanjo želijo opozoriti tudi na potrebe bolnikov, ki so v postopku zdravljenja, ter predstaviti aktivnosti, ki jih izvaja društvo v podporo bolnikom in svojcem.

V kampanji sodelujejo člani Združenja (zdajšnji in nekdanji bolniki z limfomom ali levkemijo ali plazmocitomom), zdravniki onkologi z Onkološkega inštituta in hematologi iz Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana. Partner v projektu je tudi Med.Over.Net, ki že od ustanovitve združenja pomaga pri ozaveščanju slovenske javnosti s forumom Limfom in levkemija ter stranjo Onkologija.over.net.

Vrsta aktivnosti društva

Aktivnosti, ki jih izvajajo pri Slovenskem združenju za limfom in levkemijo, je veliko in izvajajo jih pod sloganom Pogum. Zdravje. Življenje.

Za informiranje bolnikov in svojcev so izdali dva vodnika - za bolnike z ne-Hodgkinovim limfomom in za bolnike s kronično mieloično levkemijo - pripravljajo tudi vodnik za bolnike z mielodisplastičnim sindromom.

Organizirajo informativna srečanja in predavanja o temah, ki so v pomoč bolnikom med in po zdravljenju. Z osebnimi izkušnjami poskušajo pomagati vsem, ki se obrnejo na njih.

Prizadevajo si za izboljšanje prostorskih razmer na Kliničnem oddelku za hematologijo v UKC Ljubljana, kjer zdravijo te bolnike. V ta namen spremljajo, kako napreduje projekt, in poskušajo pozitivno vplivati na pospešitev reševanja te problematike.

Moderirajo spletni forum Limfom in levkemija na strani www.med.over.net. Dopolnjujejo tudi vsebine na spletni strani Združenja www.limfom-levkemija.org.

V sodelovanju z Med.Over.Net je nastal forum Pravna pomoč bolnikom z rakom, kjer na vprašanja odgovarja član združenja, diplomirani pravnik Jaka Cepec. Forum je namenjen bolnikom in nekdanjim bolnikom z rakom, ki se ob težki bolezni vse pogosteje srečujejo s pravnimi vprašanji s področja dela, zaposlitve, socialne varnosti in bolnikovih pravic. Najdete ga na naslovu http://med.over.net/forum5/list.php?287.

Redno so v stikih tudi s slovenskimi strokovnjaki s področja hematologije in onkologije, ki jim v skrbi za bolnike prostovoljno pomagajo pri projektih, predavanjih in jih osveščajo o najsodobnejših oblikah odkrivanja in zdravljenja bolezni.

Člani Združenja L & L sodelujejo na domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih in kongresih za bolnike ter zdravnike in druge zdravstvene delavce, kjer predstavljajo njihove projekte, izkušnje ter vlogo organizacij bolnikov pri celostni obravnavi bolnika.

Skupaj z drugimi društvi s področja onkologije poskušajo vplivati na zdravstveno politiko, da bi bila prijaznejša do bolnikov.