Na seznamu prijavljenih terjatev nam je uspelo najti "le" 13 slovenskih finančnih ustanov, največ terjatev, in sicer kar 54,1 milijona dolarjev, pa je med njimi prijavila Banka Slovenije. Ta je namreč v času, ko jo je vodil minister zdajšnje vlade Mitja Gaspari, kupila dve obveznici omenjene banke z bonitetno oceno AA in AAA. Na drugem mestu je z 12,9 milijona dolarjev terjatev Abanka Vipa pod vodstvom Aleša Žajdele, na tretje mesto pa se je z 9,3 milijona dolarjev terjatev uvrstila Banka Celje, ki jo vodi Dušan Drofenik. Čeprav Nova Ljubljanska banka ni imela obveznic Lehman Brothers, pa to ne velja za njeno hčerinsko banko LHB Internationale Handelsbank, ki je prijavila za kar 6,4 milijona dolarjev terjatev.

Glavnina terjatev slovenskih finančnih ustanov, ki v veliki meri izvirajo iz obveznic banke, je bodisi nezavarovana bodisi le delno zavarovana. Iz dokumentov, s katerimi so slovenski upniki prijavili svoje terjatve, je razvidno, da je glavnina obveznice Lehman Brothers kupila leta 2006 in 2007. Ker za zdaj še ni znano, kolikšen del terjatev bodo slovenske banke in zavarovalnice dobile poplačanih in ker te v svojih polletnih in letnih poročilih ne razkrivajo natančne strukture odpisov, ni mogoče oceniti, koliko nadaljnjih izgub bodo utrpele zaradi stečaja Lehman Brothers. Ob predpostavki, da so ob razglasitvi stečaja oblikovale 50 odstotkov odpisov in v primeru, da bi morale odpisati še drugo polovico terjatev, pa bi morale oblikovati še okoli 40 milijonov evrov odpisov. To je skoraj enkrat več, kot je znašal lanski čisti dobiček skupine NLB, in 2,7-krat več, kot je znašal devetmesečni čisti dobiček Nove KBM. V NLB so nam povedali, da je njihova hčerinska banka že lani odpisala celotno terjatev, medtem ko v Banki Slovenije "podatkov o posameznih naložbah ne razkrivajo." Mimogrede, upniki Lehman Brothers so v stečajno maso prijavili 56.384 terjatev v skupni vrednosti več 100 milijard dolarjev.

Spomnimo, da je Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki jo vodi Damjan Žugelj, le nekaj dni po objavi stečaja Lehman Brothers, več kot 100 slovenskim javnim družbam (bankam, zavarovalnicam, upravljavcem vzajemnih skladov in tako naprej) poslala vprašalnike glede naložb v Lehman Brothers in naložbami v druge izdajatelje, ki jih je zlomila finančna kriza. Na ATVP so tedaj sporočili le, da ima 101 javna družba za 106 milijonov evrov teh naložb, vendar pa seznama družb nikoli niso razkrili.

matjaz.polanic@dnevnik.si