To pomeni, da bodo banke morale tudi te osebe po novem obvezno razkriti v letnih poročili. Druga pomembna posledica pa je odobravanje morebitnih posojil takšnim pravnim osebam - pri sklepanju posojilne pogodbe omenjeni posamezniki ne bodo smeli sodelovati, kar je bilo do zdaj mogoče, je pojasnil naš sogovornik, ki je želel ostati neimenovan.

Sprememba je, kot je še dejal naš sogovornik, rezultat "praktičnih izkušenj", in ne zahtev evropskih direktiv. A konkretnih primerov, ki so pripravljalce novele zakona spodbudili k razširitvi nabora posebnih oseb, ni želel navesti.

Je pa med njimi najverjetneje tudi primer odobritve posojila Nove Ljubljanske banke družbi IUS Software, ki je v približno 17-odstotnem solastništvu člana uprave NLB Alojza Jamnika, pred več kot letom in pol. Posojilo je presegalo takratne celotne prihodke družbe, NLB pa ga je odobrila le na po podlagi jamstva zastave deležev v podjetju, ni pa zahtevala na primer hipoteke.

Do zdaj so bili kot osebe v posebnem razmerju z banko opredeljeni člani uprave banke, nadzornega sveta in prokurist banke; pravna oseba, ki ni banka in katere član uprave oziroma prokurist je član vodstva banke; fizična oseba, ki je posredno ali neposredno imetnik najmanj pet odstotkov delnic banke in njihovi ožji družinski člani; pravna oseba, ki ni banka in ki je posredno ali neposredno imetnik najmanj deset odstotkov delnic banke; član vodstva take pravne osebe in ožji družinski člani vodstva banke.