Bernanke je navedel zadnje znane gospodarske podatke in ocenil, da se je stopnja nazadovanja gospodarske rasti upočasnila, vendar pa trg delovne sile ostaja šibak, zaradi česar bodo ključno obrestno mero ohranili na nizki ravni za daljši čas. Ta zdaj znaša med 0 in 0,25 odstotka.

Zavrnil je strahove pred rastjo inflacije in dejal, da bo ta še nekaj časa nižja kot v zadnjih letih pred poglobitvijo krize. Nihče od članov Fed ne misli, da je inflacija v tem času kakršnakoli nevarnost in tako naj bi ostalo še najmanj dve leti, je prepričan Bernanke. Kljub temu pa je zagotovil, da so pri Zveznih rezervah pripravljeni na pravočasen in gladek umik izrednih monetarnih ukrepov, ko bo to potrebno. Za zdaj pa ta "izhodna strategija" po njegovem prepričanju še ni potrebna.

Bernanke je ocenil, da bo stopnja brezposelnosti ostala visoka tja do leta 2011, kar bo seveda škodilo krhkemu potrošniškemu zaupanju in vplivalo na predvideno počasno oz. postopno okrevanje. Stopnja brezposelnosti je bila junija 9,5-odstotna in Fed pričakuje, da bo še naprej rasla. Letos celo morda do 10,1 odstotka ali več, je menil prvi mož Fed. V naslednjem letu naj bi nekaj časa stopicala okrog 10,5 ali 10,6 odstotka, nato pa začela padati.

Bernanke pričakuje, da se bo gospodarska rast začela v drugi polovici leta, kar ponavlja že več tednov. Za to bodo zaslužni ukrepi Fed, poleg politike nizkih obrestnih mer pa tudi 787 milijard dolarjev vreden stimulacijski paket, sprejet februarja letos. Bernanke bo svoje redno poročilo kongresu ponovil tudi v sredo pred odborom za bančništvo v senatu.

5,9-odstotno nazadovanje ameriškega gospodarstva

Ameriško gospodarstvo je v recesiji od decembra 2007, gospodarska rast pa je v zadnjem četrtletju lanskega leta in v prvem četrtletju letošnjega nazadovala po stopnji 5,9 odstotka. Konec julija bodo objavljeni podatki o rasti v drugem četrtletju, pri čemer se pričakuje, da se bo padec manjši. Bernanke je napovedal, da bo za celotno leto 2009 dosežena gospodarska rast med 1 in 1,5 odstotka.

Po mnenju predsednika Fed se lahko ameriški izvoz poveča, ker veliko ameriških trgovinskih partnerjev doživlja znake stabilizacije, to pa naj bi ustavilo strmo padanje povpraševanja po ameriškem blagu v tujini. Uvodni podatki o izvozu v drugem četrtletju leta kažejo, da izvoz sicer še vedno pada, vendar pa počasneje kot v prvem četrtletju, ko je zgrmel za 31 odstotkov.

Bernankejev mandat na čelu Zveznih rezerv poteče v začetku prihodnjega leta in predsednik ZDA Barack Obama ga bo zanesljivo predlagal znova, ne glede na kritike posameznih članov kongresa, da se preveč ali premalo vpleta v gospodarstvo. Dober poznavalec velike gospodarske depresije v 30. letih prejšnjega stoletja je v veliki meri zaslužen za ukrepe, ki so ameriško in s tem svetovno gospodarstvo rešili pred padcem v prepad.

V torek je malce stopil na prste demokratom, ko je opozoril, da je zelo pomembno omejiti rast zvezne porabe, saj bi bila v nasprotnem primeru zaradi rasti obresti ogrožena dolgoročna gospodarska rast. Za demokrate je namreč kriza dobra priložnost za povečanje proračunske porabe v imenu spodbujanja gospodarstva.