Predsednik republike je ob robu slovesnosti ob dnevu ustavnosti dejal, da bi bilo dobro, da se predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Ivo Sanader, sestaneta in pogovorita, nato pa si je treba vzeti čas "za razmislek o novem, svežem začetku".

Na novinarsko vprašanje, na čem naj bi temeljil sveži začetek, je Türk odgovoril, da je najprej potreben razmislek in na podlagi tega novi koraki. Odločitev slovenske vlade pa po njegovem mnenju ne pomeni posebnega ustavljanja Hrvaške na poti v EU, prav tako predsednik upa, da to ne bo poslabšalo odnosov med državama.

Glede sredine izjave premiera Sanaderja, da Hrvaška ne bo trgovala z ozemljem, je Türk dejal, da so ta in druge izjave "izjave včerajšnjega trenutka, ki je bil čustveno zelo intenziven", ter ponovil, da si želi, da bi se premiera srečala in pogovorila.

Predsednik je še menil, da ni smiselno postavljati rokov, do kdaj naj bi se zadeve razrešile, temveč si je treba vzeti nekaj mesecev časa, ki ga je treba pametno izkoristiti.

Premier Pahor je v sredo po srečanju z vodji vseh parlamentarnih strank napovedal, da bo Slovenija v petek na nadaljevanju pristopnih pogajanj Hrvaške z EU dala soglasje za odprtje enega in zaprtje treh poglavij, pri 11 poglavjih pa bo prižgala rdečo luč. Pri sedmih poglavjih ima Slovenija pridržke zaradi prejudiciranja meje, pri štirih pa druge vsebinske pridržke.