Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

V VOJAŠKIH ZAPORIH GOSTJE NAJBOLJ PRILJUBLJENEGA HOSTLA

Namesto vojašnic - kultura in stanovanja

Dolgoročni odmevi preobrazbe - Od tabora rimske legije do današnjih dni

Nalagam galerijo
  • Kolizej - prehodna kasarna na risbi iz publikacije, ki je izšla ob X. obletnici gradbenega oddelka IX. A. v Sloveniji.
  • Na območju nekdanje vojašnice Ljuba Šercerja v Ljubljani je zraslo stanovanjsko naselje Bežigrajski dvor.

Darinka Kladnik

Po svetu je še neverjetno veliko vojašnic, tudi v Evropi in v Sloveniji, kjer pa jih je manj, kot jih je bilo pred dvema desetletjema in še poprej. Zlasti veliko jih je bilo v Ljubljani, kjer so se vojaki pogosto zbirali in zadrževali. Skozi tako imenovana ljubljanska vrata so se pomikale vojske od Sredozemlja proti severu in Panoniji ter v obrnjeni smeri vse od rimskih časov dalje.

Emona, predhodnica Ljubljane, je nastala na območju vojaškega tabora XV. legije Apolinaris, pa tudi druge vojske, ki so na svojih osvajalskih pohodih prišle do te strateške točke, so pustile sledi. Zato lahko govorimo o vojaških vplivih pri urbanističnem in prostorskem razvoju mest. To pojasnjuje in utemeljuje arhitekt Darko Šarac v svoji magistrski nalogi o preobrazbi vojaških kompleksov v Ljubljani. Iz te so povzeti podatki, ki razkrivajo, čemu in kje so nastale prve kasarne.

Naloga je zanimiva, ker prikazuje spremembe, ki bodo imele trajne posledice v prostoru slovenske prestolnice. Nekdanjih vojašnic ni več, namesto teh so ponekod že zrasla nova poslopja, prenovljena pa so dobila nove kulturne vsebine. Ko bo prenova v celoti končana, bo spomin na nekdanje vojaške komplekse povsem zbledel, ostala bo le želja, da bi bilo vojašnic čim manj, tako v Sloveniji kot drugod v Evropi in svetu.

Več v tiskani izdaji Nedeljskega.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor