Sova je odgovorila, da obstoja podatkov, o katerih sprašuje Gerič, ne morejo niti potrditi niti zanikati.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je v sredinem odgovoru Geriču na njegovo prošnjo po posredovanju podatkov o domnevnem prisluškovanju novinarjem TVS od leta 2000 do 2004 zapisala, da obstoja podatkov v zvezi s konkretnimi osebami, vpisanimi v zbirko podatkov o operativno obravnavanih osebah, ki jih agencija vodi na podlagi zakona in v skladu z njim, ne morejo "niti potrditi niti zanikati, ker bi to lahko povzročilo škodljive posledice za interese ali varnost države".

Obenem je Sova v dopisu zapisala, da uporaba posebnih oblik pridobivanja podatkov ni usmerjena v določljive priključke telekomunikacijskih sredstev oziroma uporabnike teh priključkov na območju Slovenije, "kar pomeni, da agencija, v obdobju od leta 2000 do 2004 novinarjev slovenskih medijev ni operativno obravnavala".

"Obenem pojasnjujemo, da se ob vsakem zakonitem spremljanju telekomunikacij, ki jih lahko osredotočimo na konkretno osebo ali nedoločen krog oseb, in glede na teritorialno določenost komunikacij, v vsaki komunikaciji pojavljajo poleg oseb, ki uporabljajo spremljani priključek, tudi tisti njihovi sogovorniki, proti katerim ukrep ni usmerjen in niso objekti operativne obravnave," še piše v odgovoru Sove.

Gerič je dejal, da je takšen odgovor Sove pričakoval. Kot je povedal, ga bolj zanima, ali bodo nadzorne inštitucije, "kot so informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ali komisija DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki ji predseduje poslanec Zares Pavel Gantar, opravile svoje nadzorno funkcijo".

Odgovorni urednik je poudaril, da Sova, kot je navedla v svojem odgovoru, ne more prisluškovati priključkom, ki so na ozemlju Slovenije. "Logično vprašanje, ki se mi ob tem postavlja kot novinarju je, kako so lahko potem ujeli pogovore med Janšem in Sanaderjem ali med Ropom in Sanaderjem, za katera imamo uradno potrditev, da obstajajo in da so jih poslanci poslušali," je dodal.

Po besedah Geriča so se leta 2004 takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader ter tedanji premier Anton Rop in Sanader pogovarjali po telefonu, "telefonski aparat pa je lokalno določljivo telekomunikacijsko sredstvo".

Gerič je tudi dejal, da po odgovoru Sove "samo še bolj sumim, da moje informacije, ki so seveda neuradne, držijo in da na Sovi obstaja veliko več prisluhov in posnetih pogovorov med osebami, med katerimi so po mojih podatkih tudi novinarji".

Ob tem je Gerič povedal, da ne pristaja na trditve o politizaciji, ki mu jo je očital Gantar. Predsednik komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb je od urednika informativnega programa TVS zahteval, da naj navede, od kje ima podatke. Po Geričevih besedah so podatke, da omenjeni prisluhi obstajajo, dali javno sami člani komisije.

"Vsi so govorili, da so poslušali pogovor med Janšo in Sanaderjem ter med Ropom in Sanaderjem. Vsi so tudi govorili, da obstaja na tisoče takšnih spremljanj telekomunikacij. In jaz pravim, da na podlagi tega in na podlagi mojih podatkov, ki pa jih kot novinar ne bom razkrival, obstajajo še marsikateri prisluhi, ki ne ustrezajo definiciji varovanja državne varnosti," je poudaril Gerič.