Slovenska policija je v odzivu na omenjeno vest pojasnila, da ministrstvo za notranje zadeve oziroma policija v zvezi z vrnitvijo globe nista izvedla nobenega postopka. Globo za prekršek je predsednik Unije Istranov plačal na kraju samem, na izrečeno kazen pa policija ni prejela ugovora, so povedali.

Pri kraju Rodik v občini Hrpelje-Kozina in nato v Kopru je na pobudo optantske organizacije Unija Istranov 10. februarja potekala slovesnost ob italijanskem dnevu spomina na povojne poboje in odhod Italijanov z ozemelj, ki so po drugi svetovni vojni pripadla Jugoslaviji. Pri obeh slovesnostih je posredovala slovenska policija, ki je organizatorjem dvakrat izrekla globo.

Policisti so ocenili, da gre za javno zbiranje, ki bi ga bilo treba po zakonu o javnih zbiranjih prijaviti in predlagali, da se javno zbiranje še pred izvedbo prijavi, s čimer pa se organizator ni strinjal.

Po izrečeni globi na kraju dogodka so ogorčeni predstavniki optantov nemudoma seznanili domače, italijanske medije, napovedali pa so tudi iskanje pravice po sodni poti.