Po mnenju Dnevnikovega novinarja Roka Praprotnika gre pri odkritju teh celic za "pomik mračnega obdobja slovenske zgodovine, vendar je to, kar smo videli, daleč od tistega, kar je tako dramatično v četrtek napovedal minister Lovro Šturm. Predvsem ni jasno, kakšno zvezo imajo te celice, ki so jih menda nehali uporabljati leta 1966, s tem, kar je kabinet predsednika vlade spornega naredil v Sovi in s Sovo."

Praprotnik ocenjuje, da gre tu za še eno metanja peska v oči. "Ocenjujem, da gre preprosto za še en manever zameglevanja škodljivih posledic, ki so nastale zaradi brutalnega vladnega posega v sovo in se bodo poznale predvsem v zmanjšanji zmožnosti Sove, da obveščevalno deluje v tujini in protiobveščevalno v Sloveniji. Povsem realno je pričakovati, da bodo v sedanjih razmerah tuje obveščevalne službe uspešneje stegnile svoje lovke po Sloveniji."

Vlada je razkrila zaporniške celice nekdanje SDV

Kot je v četrtek povedal predsednik delovne skupine Lovro Šturm, so to edine ohranjene zaporniške celice, ki jih je uporabljala SDV, zato jih je treba ohraniti kot zgodovinski spomenik. Danes pa so javnosti omogočili dostop do omenjenih celic in njihovo fotografiranje.

Eden izmed sklepov vladne delovne skupine se po besedah pravosodnega ministra Šturma tako nanaša na ohranjene zaporniške celice SDV, ki se nahajajo v objektih ministrstva za notranje zadeve. Te je treba zaščititi pred nadaljnjim propadanjem. Tako mora ministrstvo za kulturo zagotoviti njihovo ohranitev in njihovo zaščito kot zgodovinski spomenik nacionalnega pomena.

Vladna delovna skupina je sicer vladi v četrtek predstavila prvo vmesno poročilo dela delovne skupine, ki ga je vlada tudi sprejela. Delovna skupina je med drugim ugotovila, da je že osem let kršen 55. člen zakona o SOVA, ki se nanaša na predajo gradiva Arhivu Republike Slovenije.