Več ni povedal, niti tega ne, kje se je ta aparatura nahajala. "Stvar je sporna sama po sebi, ker mobilne naprave za prisluškovanje mobilnim telefonom ni mogoče nadzorovati," je povedal Janša. Dodal je, da ga bivši direktor Sove Iztok Podbregar ni nikoli seznanil, da takšna naprava obstaja. Prav podatki o obstoju takšne naprave so bile po Janševih besedah razlog, da je njegov svetovalec za nacionalno varnost Aleksander Lavrih novembra lani vstopil v tajni obveščevalni center Sove v središču Ljubljane.

Včeraj je Iztok Podbregar zanikal Janševe navedbe. Trdi, da je z obstojem omenjene naprave seznanil premiera Janšo, ko je ta prevzel funkcijo, "možno pa je, da je Janša na to pozabil". Sicer pa Podbregar zagotavlja, da je vse v zvezi s prisluškovalno napravo v posebnem elaboratu predal ob primopredaji svojemu nasledniku Matjažu Šinkovcu. "Iz tega je razvidno, da v mojem obdobju ta naprava ni bila nikoli uporabljana. Ves čas je bila zapečatena, kar je tudi tehnično dokazljivo. Nismo je uporabljali, ker ni bilo potrebe," pravi Podbregar.

O obstoju te naprave so mediji pisali že pred leti, nazadnje pa smo jo omenjali v Dnevniku pred približno dvema tednoma, ko smo objavili, da se v Sovi dogajajo nekakšna zasliševanja uslužbencev, ki jih izvajata Lavrih in namestnik direktorja Sove Branko Cvelbar. V zasliševanjih sta spraševala tudi o morebitnem političnem delovanju Sove v preteklosti.

Prisluškovalna naprava je nameščena v kombiju, podobnem kombiju vojaške obveščevalne službe, ki je pred leti zašel čez mejo s Hrvaško pri Zavrču, kjer ga je sosednja država zaplenila. Gre za napravo nemškega proizvajalca Rhode & Scwartz, kupljena naj bi bila leta 1999, danes pa je že dokaj zastarela. Po naših podatkih ima vojaška obveščevalna služba dve takšni napravi, policija pa ima najnovejšo, kupila jo je med letoma 2002 in 2003.