Toliko improvizacije, kot so jo morali še zadnje ure pred odprtjem bežigrajskega stadiona za zimsko hokejsko klasiko opraviti organizatorji projekta IceFest, si pri Telemachu Olimpiji bržčas niso obetali. Vsaj tako gre sklepati po številnih majhnih spodrsljajih, ki v naslednjih dneh čakajo na popravek. Da je uro pred tekmo zmanjkalo elektrike v zabaviščnem parku, da Tanja Žagar ni mogla niti peti, da novinarjem niso priskrbeli minimalnih pogojev za delo, da so se močno čudili tudi akreditirani gostje iz Avstrije, je le nekaj drobnih stvari, ki bi lahko bile bolje organizirane. Občinstvo je bilo precej nejevoljno, ker se na led zaradi močno zarošenega pleksi stekla ni videlo najbolje. Pravzaprav je bil najbolj idealen položaj za normalno spremljanje dogodka le na vrhu Plečnikove kapelice, a tja so se lahko zgnetli le redki srečneži.

Pri Olimpiji so za popestritev dogajanja na pomoč poklicali znanega animatorja z Jesenic, ki je dolga leta blestel na tekmah železarjev v Podmežakli, a je bilo opazno, da ima rdeče srce, saj mu ime domačega kluba nikakor ni šlo iz ust. Grenko izkušnjo je doživel predvsem ljubljanski župan Zoran Janković, ki v svojem mestu še nikdar ni doživel takšnega koncerta žvižgov kot ravno sinoči. Njegova služba za odnose z javnostmi bi mu lahko svetovala, da se ob ledu ne izpostavlja preveč, saj tradicionalno hokejsko občinstvo ne pozabi kar tako, da ga v Tivoli zanese le ponesreči in da ima mnogo raje košarko, rokomet, nogomet... Prav gotovo bi večji aplavz doživela tvorca zlate nogometne pravljice Srečko Katanec in Zlatko Zahović, a sta odpovedala prihod. Njun skupni met prvega ploščka na tekmi je tako padel v vodo, kar pomeni, da je javna nogometna sprava med omenjenima prestavljena na nedoločen čas.

In tekma med Olimpijo in Beljakom? Tako kot spektakularna kulisa je bilo nadvse zanimivo na ledeni ploskvi. Moštvi sta prikazali borbeno igro in jo nadgradili z devetimi zadetki. Dokaj izenačenih 60 minut rednega dela ni dalo zmagovalca, potem ko je bil izid 4:4. Pri gostih sta zakon bivšega potrdila Hughes in Taylor, pri domačih pa je vnovič blestel udarni napad. Zmagovalec je bil odločen v podaljšku, ko je imela Olimpija še drugič prednost igralca več. Prvi junak Bežigrada je postal DeVergilio. »Upam, da so vsi gledalci uživali v spektaklu. Mi smo bili na igrišču zato, da opravimo svoj del posla, in uspelo nam je. Malo mi je žal napak, ko smo Beljaku dopustili, da se je vrnil v igro, a šteje le zmaga. Ko bi nam vsaj šlo tako dobro tudi na naslednjih tekmah za Bežigradom,« je bil zadovoljen ljubljanski trener Bojan Zajc.

IceFest se s programom za obiskovalce (dopoldne rekreacijsko drsanje, zvečer disko na ledu) nadaljuje danes, jutri pa na kultni stadion prihaja Medveščak. Z njim Olimpija v tej sezoni še ni izgubila.

EBEL, 38. krog: Telemach Olimpija – Beljak 5:4 v podaljšku (1:1, 2:1, 1:2, 1:0 gledalcev 8500; 0:1 Hughes 18/PP1, 1:1 D'Alvise 18, 2:1 Ž. Pance 23, 2:2 Petrik 36, 3:2 Muršak 40, 3:3 Taylor 43, 4:3 Ratchuk 51, 4:4 Taylor 52, 5:4 DeVergilio 65/PP1), Linz – Dornbirn 3:0 (0:0, 1:0, 2:0), Alba Volan – Salzburg 4:1 (0:0, 1:0, 3:1), Dunaj – Innsbruck 6:0 (2:0, 2:0, 2:0), Gradec – Znojmo 1:2 po kazenskih strelih (0:1, 1:0, 0:0, 0:0), Medveščak – KAC 1:2 po kazenskih strelih (0:0, 0:1, 1:0, 0:0), vrstni red: Dunaj 55, Medveščak 53, Beljak in Gradec po 47, Linz 45, Znojmo in KAC (-1) po 44, Alba 43, Salzburg 41, Olimpija 37, Dornbirn 25, Innsbruck 15. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 17.30: Olimpija – Medveščak (za Bežigradom), Dunaj – Beljak, Linz – Alba, Salzburg – Innsbruck, Znojmo – Dornbirn, KAC – Gradec.