Po navedbah Družbe za avtoceste v RS (Dars) je iz poročila Zavoda za gradbeništvo z 18. avgusta razvidno, da ni končana sanacija delaminiranih mest, še vedno je v stikih prisotna malta, med drugim pa tudi ni ni bilo opravljeno čiščenje ležiščnih polic in čiščenje kovinskih drenaž.

***Vredno ogleda: Ivan Zidar je novinarjem pripravil zanimivo predavanje***

SCT je v nedeljo sporočil, da je v stari galeriji predora Šentvid opravili vsa dela in testiranja, vsa testiranja pa da so bila uspešna. Po navedbah podjetja so delavci SCT v stari galeriji predora Šentvid od 6. avgusta dalje delali nepretrgoma, 24 ur na dan, ter v "rekordnem času" zaključili tako fizična dela, povezana z odstranitvijo protipožarnega ometa, kot testiranja. Zadnja so opravili v soboto, ko so zaključili s testiranji elektro-strojne opreme, izvedli gradbene preglede in opravili še dodatni požarni preizkus.

SCT: Očitki Darsa krivični

Iz SCT so v odzivu na navedbe Darsa sporočilo, da so v celoti izpolnil prvotno zahtevo Darsa in v desni cevi stare galerije predora Šentvid protipožarni omet odstranil v nedeljo, v levi cevi pa v torek. Izpolnil je tudi vse dodatne zahteve, kot so testiranje elektro-strojne opreme, gradbene preglede in dodatni požarni preizkus.

Rezultati vseh testiranj so bili uspešni, pravijo na SCT. "Očitek s strani Dars, da SCT ni opravil vsega naročenega dela, je krivičen, saj so gradbinci izvedli prav vsa prvotno dogovorjena in tudi dodatno naročena dela," so sporočili.

Nove dodatne zahteve Darsa in Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG) bo SCT opravil v najkrajšem možnem času, pravijo in dodajajo, da so kljub temu prepričani, da "vse strani po nepotrebnem zavlačujejo s ponovnim odprtjem predora".

Ob tem so v družbi SCT "ogorčeni, da naročnik svojo neaktivnost pri pripravi potrebne dokumentacije poskuša prikriti s tem, da nam naroča opravila tudi na tistih zadevah, na katerih pri predhodnih ogledih ni imel pripomb".