Po velikem razočaranju na olimpijskih igrah pred štirimi leti, ko so kitajski telovadci v Atenah ostali celo brez kolajne, so tokrat navdušili domače navijače in prihranili svojemu trenerju gotovo smrt. Kitajci Chen Yibing, Huang Xu, Li Xiaopeng, Xiao Qin, mnogobojski svetovni prvak Yang Wei in Zou Kai so prepričljivo premagali olimpijske prvake Japonce in podprvake Američane.

"Najlepša hvala, da ste mi ponudili priložnost, da še malo ostanem na tem svetu. Tudi zaradi neštetih sivih las, ki sem jih 'pridelal' v minulih štirih letih, ne bom več žaloval," se je po ekipnem uspehu sicer šalil trener.

Huang Xu že vrsto let trenira kitajske telovadce, glavni trener pa je postal leta 2006, ko je bila kitajska ekipa še v razsulu. A trdo delo se je kmalu obrestovalo, saj so Kitajci že na svetovnem prvenstvu 2007, na katerem si je olimpijsko vozovnico z naslovom svetovnega prvaka na bradlji pritelovadil tudi slovenski as Mitja Petkovšek, osvojili pet zlatih kolajn.

"Za nami je izjemno težko in naporno obdobje, ne le fizično, ampak tudi psihično. Po polomu v Atenah je Yang Wei razmišljal celo o slovesu od gimnastičnih dvoran, a k sreči nam ga je uspelo prepričati, saj nam brez njega danes ne bi uspelo," je pojasnil kitajski strokovnjak.