Do začetka same prireditve so prireditelji kot najbolj skrbno varovano skrivnost skrivali ime zadnjega nosilca olimpijske bakle, ki je ob poostrenem varovanju v 137 dneh prepotovala kar 137.000 kilometrov, vključno s postankom na Everestu. Zadnji nosilec bakle na njeni poti po Kitajski je bil največji košarkarski zvezdnik te države Yao Ming.

Že sam čas prireditve je bil skrbno numerološko izbran. Prireditev se je namreč začela v znamenju samih osmic, za Kitajce srečne številke; torej 8. avgusta osem minut čez osmo uro zvečer (ob 14. uri po našem času). Očitno je bila sreča kitajskim prirediteljem iger naklonjena, saj prireditev ni skazilo slabo vreme ali dež, ki je bil, poleg varnosti, največja skrb organizatorjev. 

Predstavniki Slovenije v okrnjeni sestavi so se na prizorišču sprehodili kot 173 po vrsti, čast nositi državno zastavo pa je pripadla 27-letni judoistki Urški Žolnir, dobitnici bronaste olimpijske kolajne iz Aten. Ob njej se je sprehodilo 15 slovenskih športnikov in 26 spremljevalcev. Nekateri od športnikov se slovesnosti niso udeležili, saj jih namreč že v soboto in nedeljo čakajo prvi nastopi, jadralci, atleti in del plavalcev pa v Peking še niso prispeli.

Na igrah bo tekmovalo 11.432 športnikov v 28 športnih disciplinah, v katerih se bodo potegovali za 302 zlati medalji. Gre sicer za tretje olimpijske igre, ki potekajo v Aziji. Leta 1964 so bile v Tokiu in leta 1988 v Seulu.

Spektakularna paša za oči

Kitajski organizatorji so pripravili otvoritev olimpijskih iger v Pekingu, ki bo zagotovo še dolgo ostala v spominu. Otvoritev je premišljena do najmanjše podrobnosti, z njo pa želijo Kitajci svetu pokazati kitajsko kulturo, zgodovino in pot od revne dežele do ene izmed voditeljic sveta.

Štiriurno prireditev, v kateri se je gostiteljica olimpijskih iger pokazala svetu kot gospodarska in politična svetovna velesila, so zaznamovale obsežne predpriprave. Na prizorišču na osrednjem nacionalnem stadionu, znanem po imenu Ptičje gnezdo, ki je sprejel 91.000 obiskovalcev, je nastopila množica 15.000 nastopajočih, katerim so se pridružili tudi otroci.

Izročilo Kitajske tako zajema med drugim starodaven kitajski rokopis ter iznajdbe, kot so tisk, papir, kompas in smodnik, gledalci in udeleženci prireditve pa so lahko uživali tudi ob poslušanju kitajske tradicionalne glasbe, pekinške opere ter ob ogledu plesa in starodavne kitajske borilne veščine in modrosti taj či. Poleg tega si je bilo možno ogledati izjemno usklajen ter slikovit in dovršen nastop ob številnih svetlobnih in zvočnih učinkih.

Sarah Brightman je nastopila skupaj s kitajskim pop zvezdnikom Liu Huanom. Britanska zvezdnica je nastopila že ob zaprtju olimpijskih iger v Barceloni leta 1992 v duetu s Josejem Carrerasom.

Otvoritev je režiral režiser filma Prežeči tiger, skriti zmaj

Za scenarij prireditve je poskrbel kitajski režiser Zhang Yimou, ki bo zadolžen tudi za scenarij sklepne slovesnosti. Prireditev je odprlo natanko 2008 bobnarjev, ki so usklajeno udarjali po starodavnih kitajskih bobnih.

Udeležence, številne športnike, je nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge. Kitajski predsednik Hu Jintao pa je uradno razglasil začetek 29. olimpijskih iger, ki tokrat potekajo z geslom "En svet, ene sanje".

Sicer pa naj bi po nekaterih izračunih stroški olimpijskih iger znašali vrtoglavih 40 milijard dolarjev (26 milijard evrov).