Kot je napovedal, bodo po programski sorodnosti sklepali, s kom bi najbolj uspešno izpeljali zastavljene naloge. Dejal je tudi, da je za SD ključno vprašanje, kako v pogojih morebitne recesije ali upadanja gospodarske rasti zadržati ali okrepiti ugodne gospodarske kazalce, torej omogočiti v obdobju znižanja gospodarske rasti socialno dogovarjanje oz. kompromis med sindikati, delodajalci in državo. Cilj stranke je namreč, da bi vsi državljani živeli boljše, je poudaril prvak SD.

Na vprašanje, ali bi SD šla v koalicijo s SDS, je Pahor odgovoril, da je za njih prava pot, da imajo ljudje na jesenskih volitvah možnost izbrati med dvema vladnima konceptoma. "Povedal sem že, da imamo s SDS marsikatero sorodnost, vendar je tudi preveč konceptualnih razlik. Zato bi bilo za Slovenijo pametno, če te dve stranki v naslednjem mandatnem obdobju ne bi sodelovali. Zdi se mi pametneje, da ena od njih, ki bo dobila zaupanje ljudi, prevzame odgovornost za sestavo vlade in da se morda druga umakne v opozicijo," meni Pahor.

Tudi v tem primeru predsednik SD ne izključuje možnosti morebitnega sodelovanja med glavno vladno in glavno opozicijsko stranko. "Mi smo to sposobnost v tem mandatu že pokazali in želim si, da bi bila v enakem primeru pripravljena to storiti tudi druga stran," je dejal. "Prepričan sem, da je Slovenijo mogoče voditi bolje, ne pravim, da sedanja vlada pušča za seboj samo slabo zapuščino, na marsičem je mogoče graditi naprej. Mislim, da v konceptualnem smislu sedanja vlada ohranja vzorce vladanja, ki jih je podedovala od prejšnje oblasti, sama pa jih ni spremenila, čeprav jih je kritizirala," je pojasnil Pahor.