"Če bi SDP oblikoval vlado, bi pripravili referendum in Hrvaška bi stopila v Nato. Prepričan sem, da bi se hrvaški državljani na referendumu odločili pozitivno, ker bi prepoznali interes Hrvaške," je novinarjem izjavil Milanović. Kot je dodal, morajo pomembno odločitev, kot je vstop v Nato, politika in državljani sprejeti skupaj, in sicer na referendumu kot obliki demokratičnega sodelovanja vseh državljanov.

"Referendum kot institut demokracije nima smisla, če se bojimo državljanov, vladajoča koalicija pa se brez razloga boji državljanov. Če se bojimo državljanov, potem ne potrebujemo demokracije in lahko vse odločitve sprejmemo v kabinetu," je še dejal Milanović

Hrvaški premier Ivo Sanader je večkrat ponovil, da njegova vlada ne bo razpisala referenduma o vstopu države v Nato. Po njegovih besedah referendum ni potreben, ker se država s članstvom v zavezništvu za razliko od članstva v Evropski uniji ne odreka dela svoje suverenosti. Obenem je potrdil, da bo referendum o vstopu Hrvaške v EU.

Kot je Sanader še pojasnil prejšnji ponedeljek, referendum o Natu ni potreben, ker je večina volivcev, ki so dali mandat novi koalicijski vladi, še pred lanskimi parlamentarnimi volitvami dobro vedela, da referenduma ne bo. Vladajoča Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) pa je doslej prav tako poudarjala, da referendum ni potreben.

Po Sanaderjevih besedah bi bil referendum o vstopu Hrvaške v Nato možen, če bo državljanska pobuda približno 60 nevladnih organizacij zbrala z zakonom potrebnih približno 450.000 podpisov oziroma deset odstotkov vseh volivcev.

Iz Odbora za referendum, ki je v soboto začel zbirati podpise za referendum v vseh mestih po državi, pa so danes sporočili, da že imajo podpise od 65 do 70.000 volivcev. Pričakujejo, da bodo v zakonskem roku dveh tednov uspeli zbrati potrebne podpise.