Na novinarsko prošnjo, kako komentira današnjo Janševo izjavo na novinarski konferenci v Ljubljani, da bo v primeru nadaljevanja dejanj s strani Hrvaške, kot je bilo v primeru parcel ob Dragonji, Slovenija predlagala zamrznitev blejskega dogovora med premieroma, je Sanader  dejal, da ne rad podaja omenjene ocene, po njegovih besedah pa so tako nekateri koalicijski partnerji v slovenski vladi kot opozicija tudi po dogovoru dveh premierov avgusta lani na Bledu postavljali pod vprašaj dogovor, da bosta državi rešitev iskali s pomočjo tretjega.

"Te izjave ne morem razumeti drugače kot nekakšen pritisk na premiera, ker ne vidim razloga, da bi sedaj obupali nad blejskim dogovorom in procesom, ker to ne bi bilo dobro", je še dejal Sanader.

Takojšen sestanek mešane komisije

Sanader je potrdil, da ste se z Janšo dogovorila za takojšen sestanek mešanih komisij, ki naj bi "določila sporne točke ob meji med državama in pravni okvir za iskanje rešitve pred Meddržavnim sodiščem v Haagu". Dodal je, da komisiji delata vsaka na svoji strani, sicer pa je skrajni čas, da bi se sešli na skupnem srečanju, ki bo zaprto za javnost. Ponovil je, da komisiji ne bosta prejudicirali meje ter da sta hrvaška oblast in opozicija soglasni glede urejanja obmejnega spora na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Janša: "Ko gre za eno parcelo, bomo situacijo reševali sami, brez Evropske komisije" (video)

Po Janševih besedah je Sanader odgovoril, da je prodajo zemljišč na levem Dragonje izvedla občina Buje, ne pa hrvaška vlada. "Moj odgovor pa je bil, da brionski dogovor iz leta 2005 veže vse subjekte v Sloveniji in na Hrvaškem in da je ta dogovor potrebno spoštovati. Poleg tega pa smo obveščeni, da je v tem konkretnem postopku, ko je šlo za prodajo tega zemljišča, sodelovalo tudi ministrstvo za kmetijstvo vlade Republike Hrvaške," je dejal Janša.

"Situacija je resna, želeli bi si, da se Hrvaška zaveda pomena zgodovinskega trenutka, v katerem je, ko mora zaključiti pogajanja z Evropsko unijo, in tudi dejstva, da na tej poti potrebuje prijatelje in da takšne enostranske poteze, kot se dogajajo, prijateljstva ne krepijo," je še opozoril slovenski premier.

Zagotovil je tudi, da bo "institucija, ki je lastnik teh parcel, svojo lastnino zaščitila". Lastnik je sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, prej pa je bila to občina Piran, je pojasnil in dodal, da ima "vsako razpolaganje s temi zemljišči s strani tistih, ki za to niso pristojni, nične pravne posledice". Zemljišče je trenutno v najemu in najemnik ga uporablja, in "v praksi se stanje, kolikor vem, ni spremenilo; v kolikor bi to kdo hotel storiti na silo, bo lastnik svojo lastnino zaščitil," je zagotovil Janša.

Reševanje vprašanja ERC na strani Hrvaške

O konkretnih ukrepih pa se vendarle ni želel izjasniti. "Ve se, kateri so instrumenti, s katerimi se zaščiti lastnik, če nekdo moti njegovo posest," je odgovoril premier na novinarsko vprašanje. Hkrati pa dodal, da bi o teh konkretnih ukrepih moral spregovoriti lastnik, torej sklad kmetijskih zemljišč in gozdov.

V tej luči se je dotaknil tudi reševanja vprašanja hrvaške uveljavitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) tudi za članice EU in dejal, da se glede tega vprašanja s Sanaderjem tokrat nista pogovarjala. "Ne gre za neposredno povezavo, gre pa seveda za posredno," je dejal Janša in nadaljeval, da četudi bi sprejel hrvaško razlago glede zemljišč na levem bregu Dragonje, je to sporno območje, zato sta po njegovih besedah obe potezi, "tako razglasitev ERC za članice EU kot tudi poseganje v zemljišča ob meji, ki so slovenska lastnina", v nasprotju z brionsko deklaracijo.

"To je torej skupni imenovalec za oboje," je dejal Janša in ponovil, da je na potezi za reševanje vprašanja ERC na hrvaški strani. "Gre za razmerje obljubljenega do Evropske komisije, ki ga mora Hrvaška realizirati," je še dejal .