Z njo so med drugim opredelili skupno financiranje nekaterih stroškov kandidature.

Mariborski župan Franc Kangler je skupaj s petimi županskimi kolegi izrazil prepričanje v uspeh nominacije za EPK 2012. Po njegovih besedah bo to velik dogodek za Slovenijo in velika spodbuda za razvoj kulture v državi. Ob tem se je Kangler zahvalil vladni ekipi, še posebej ministru za kulturo Vasku Simonitiju, za izkazano podporo.

Slovenjegraški župan Matjaž Zanoškar je menil, da so sodelujoče občine "na zelo dobri poti do zastavljenega cilja". Ptujski župan Štefan Čelan je opozoril na pomen medijske podpore projektu EPK 2012, novomeški župan Alojzij Muhič pa je poudaril, da se z uspešno izvedbo projekta povečuje tudi skrb za kulturno dediščino.

Velenjski župan Srečko Meh je dejal, da brez umeščenosti projekta EPK 2012 v državni proračun tega ne bo mogoče uspešno izpeljati. Po njegovih besedah to ne sme biti le projekt kulture, temveč tudi poslovni projekt. Na nujnost zadostne finančne podpore države je opozoril tudi župan Murske Sobote Anton Štihec.

S pogodbo so občine potrdile skupno financiranje določenih vrst stroškov pri pripravi in izvajanju kandidature, način delitve teh stroškov in način plačil, kot tudi usklajevanje dejavnosti do pridobitve nominacije. Že realizirani stroški in predvideni stroški do pridobitve nominacije, ki so predmet pogodbe, znašajo skupaj nekaj manj kot 41.800 evrov.

Stroški v skupni vrednosti približno 12.300 evrov so nastali lani, preostali stroški v ocenjeni višini nekaj manj kot 29.500 evrov pa bodo nastali predvidoma v prvih treh mesecih letošnjega leta. Občine bodo sofinancirale stroške v deležih, ki so v razmerju števila prebivalcev v posamezni občini.

Maribor bo tako prevzel 44,82-odstotni delež, po velikosti deležev pa mu sledijo Novo mesto (16,98), Velenje (13,68), Ptuj (9,64), Murska Sobota (7,97) in Slovenj Gradec (6,91). Občine so s pogodbo tudi potrdile interes za sodelovanje v pripravi organizacijske in pravno statusne ureditve izvajalske organizacije, ki bo po pridobitvi nominacije prevzela upravljanje projekta EPK 2012.

Občine v pogodbi soglašajo s pripravo celovitega koncepta sodelovanja po pridobitvi nominacije za EPK 2012.