Ekvadorski in venezuelski predsednik, Rafael Correa in Hugo Chavez, sta svojega kolumbijskega kolega Alvara Uribeja na srečanju Rio skupine v Dominikanski republiki sicer nova ostro napadla. Prav tako je Uribe ponovil svoje stare očitke državama, toda le malo pred koncem srečanja je včeraj le prišlo do sprave.

Sovražno vzdušje je prenehalo takoj, ko je Uribe obljubil, da se vojaški napadi v Ekvadorju ne bodo več ponovili. V napadu na levičarske gverilce Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije Farc preteklo soboto je bilo ubitih 16 upornikov, skupaj z njihovim voditeljem Raulom Reyesom.

Uribe je še izjavil, da se želi za napad na ekvadorsko ozemlje opravičiti. Na to je Correa dodal, da bodo temeljito preučili dokumente iz Kolumbije, iz katerih naj bi bilo razvidno sodelovanje njegove države z uporniki Farca in pri tem za kršitve ekvadorskih zakonov.

Uribe je tudi umaknil svojo grožnjo, da bo venezuelskega predsednika Chaveza postavil pred Mednarodno kazensko sodišče. Prav tako je grožnjo umaknil predsednik Nikaragve Daniel Ortega, da bo prekinil vse diplomatske stike s Kolumbijo. Kljub hudi krizi izpred tednom dni, je Chavez dejal celo, da odnosi sploh nikdar niso bili prekinjeni.

Chavez je na srečanju predvajal videoposnetke deseterice policistov in vojakov, ki jih je ugrabil Farc. Iste posnetke so predvajali tudi vladi v Caracasu v četrtek.

Farc trenutno zadržuje 760 ljudi. Za 40 od njih - med njimi so politiki, vojaki in policisti - hočejo v zameno za 500 zajetih upornikov.