Gre za podjetje Strabag AG iz Avstrije, ki je dalo ponudbo v vrednosti 98 milijonov evrov. Drugi ponudnik je skupina italijanskih podjetij v skupnem nastopu (Vidoni, Oberosler cav. Pietro in Intercantieri Vittadello), ki so dali ponudbo v vrednosti 87,4 milijona evrov, tretji ponudnik pa je prav tako konzorcij v katerem sta SCT in Primorje Ajdovščina. Njuna ponudba za izgradnjo predora Markovec znaša 96,2 milijona evrov.

Odpiranje ponudb je bilo 6. septembra lani, od takrat pa poteka postopek vrednotenja in proučevanja ponudb in referenc, je še povedal Kušar. Ob tem je dodal, da trenutno o samem poteku postopka ne more dati nikakršnih podrobnejših informacij, razen tega, da postopek še ni zaključen. Obvestilo o odločitvi o javnem naročilu pa do današnjega dne ponudnikom še ni bilo posredovano, je dejal.

Kot je pojasnil, jih razpisna dokumentacija in zakon o javnem naročanju zavezujeta, da morajo biti o kakršnikoli odločitvi najprej obveščeni vsi ponudniki. Na vprašanje kako komentira novico v medijih, da naj bi posel dobili Italijani, je Kušar dejal, da tega ne sme komentirati, saj bi kršil zakon. Kušar prav tako ni mogel odgovoriti na vprašanje, zakaj postopek traja že toliko časa.