"Ker bi vinjete lahko uvedli sorazmerno hitro, bi bila v tem primeru gradnja cestninskih postaj popolnoma neracionalna. Če se bomo odločili le za postopni prehod na elektronsko cestninjenje do leta 2010, pa cestninske postaje niso tako nesmiselne. Naložba v cestninsko postajo se namreč povrne v enem letu. Le za eno leto cestninske postaje seveda ne bomo gradili, za dve pa prav gotovo," je za Dnevnik povedal Radovan Žerjav.

Minister je potrdil, da je Družbi za avtoceste (Dars) sporočil, da naj s postopki za gradnjo cestninskih postaj počakajo na odločitev o morebitni uvedbi vinjet. "Poudarjam pa, da si tudi ob uvedbi vinjet ne smemo privoščiti finančne nestabilnosti Darsa. Zadeva je preresna, da bi se odločili na hitro."

Dars namerava letos jeseni hkrati s končanjem gorenjske avtoceste zgraditi tudi novo cestninsko postajo Brezje. Za tri in pol milijona evrov vredno naložbo so že izbrali izvajalca (SCT, Kraški zidar, CP Ljubljana), pogodbe pa še niso sklenili. "Ta je namreč odvisna od odločitve državnih organov," so potrdili tudi na Darsu. Poleg Brezij na zeleno luč za gradnjo čakata še cestninski postaji Banuta in Dragotinci na pomurskem kraku ter Prepolje na odseku Slivnica-Draženci. Zanimiv je podatek, da so na cestninski postaji Torovo na gorenjski avtocesti (med Torovim in predvideno cestninsko postajo Brezje so le štirje izvozi) lani pobrali za 15,42 milijona evrov cestnine, izračuni Darsa pa kažejo, da bi na Brezjah leta 2009 pobrali za 5,3 milijona evrov cestnine, pozneje pa več - v skladu s povečevanjem prometa. "Dars je 25. januarja in 13. februarja ministrstvo za promet pisno zaprosil za dokončno potrditev gradenj še štirih cestninskih postaj. Do danes ministrstvo ni zavrnilo nadaljevanja vseh postopkov," je sporočil Matej Kušar z Darsa.

V vsakem primeru so cestninskim postajam, tudi še nezgrajenim, šteti dnevi. Kaj bo z njimi po dokončni uvedbi elektronskega cestninjenja ali celo vinjet, natančno za vsako od njih še ni znano. "Ne poznam tehničnih podrobnosti, kar nekaj te infrastrukture pa bo uporabne za nadzor prometa," je pojasnil minister za promet Radovan Žerjav.