Odprta vprašanja

Gre za lokacijo za novo nunciaturo, proces denacionalizacije cerkvenega premoženja in vprašanja, povezana z vatikanskim sporazumom, med katerimi je tudi duhovna oskrba, je po srečanjih s papežem Benediktom XVI. in državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Tarcisiom Bertonejem, za slovenske medije povedal Janša.

Premier, ki ga je Benedikt XVI. sprejel kot prihodnjega predsedujočega EU, je v izjavi tudi ocenil, da so odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem dobri, prijateljski in da sta strani zadnje čase naredili veliko korakov naprej za sodelovanje. Premier Janša je papeža danes tudi povabil na obisk v Slovenijo. "Želeli bi si novega obiska svetega očeta v Sloveniji," je dejal in menil, da bi bila morda primerna priložnost za obisk ob 10. obletnici beatifikacije škofa Antona Martina Slomška, torej leta 2009. Slomška je med obiskom v Sloveniji beatificiral tedanji papež Janez Pavel II.

Janša je med prednostnimi nalogami predsedovanja Evropski uniji med delovnim obiskom v Vatikanu izpostavil unijino širitveno politiko, predvsem na Zahodnem Balkanu, ter medkulturni dialog. V zvezi s slednjim bo Slovenija med predsedovanjem po napovedih predsednika vlade priredila več srečanj z verskimi voditelji; eno med njimi naj bi potekalo aprila prihodnje leto.

Duhovna oskrba v policiji

Kot so zapisali v izjavi za medije pri Svetem sedežu, je državni tajnik Svetega sedeža Bertone slovenskemu premieru zaželel, da bi polletno slovensko predsedovanje uniji prineslo pozitivne rezultate, tudi kar zadeva stabilnost in mir na Zahodnem Balkanu. O podrobnostih dvostranskih odnosov se je premier pogovarjal predvsem z Bertonejem. Kot je pojasnil, ga je med drugim seznanil s podatki o vračanju premoženja cerkvi, glede katerega je veliko postopkov že zaključenih.

Janša je Bertoneju predstavil tudi pobudo za sporazum s Svetim sedežem o duhovni oskrbi v policiji, obrambnih silah in ustanovah za izvajanje kazenskih sankcij, ki je v Sloveniji v zadnjih dneh dvignila veliko prahu. Pojasnil je, da je "ta pobuda še zelo na začetku". Po prvotnih napovedih naj bi omenjeno pobudo vlada obravnavala na sredini seji, a so jo umaknili z dnevnega reda, ker še ni bila usklajena med ministrstvi. Predlagani novi sporazum naj bi urejal organizirano versko oskrbo katoliških pripadnikov obrambnih sil, policije in zapornikov katoliške veroizpovedi.

Izmenjava daril

V ta namen naj bi ustanovili obrambno-varnostni ordinariat, ki bi bil po pravnem položaju izenačen s škofijo in bi imel sedež v Ljubljani. Ordinariat bi vodil škof ordinarij, ki bi ga imenoval Sveti sedež. Za gmotne in prostorske pogoje ordinariata pa bi poskrbela država. Obstoječi vatikanski sporazum med Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih, ki sta ga strani sklenili leta 2002, ratificirali pa leta 2004, sicer pomeni prelomnico v dvostranskih odnosih. Dokument ureja razmerja med Slovenijo in Svetim sedežem ter položaj katoliške cerkve v Sloveniji in odpira možnosti za uspešno sodelovanje v prihodnosti.

Janša in Benedikt XVI. sta si danes tudi izmenjala darila. Premier je svetemu očetu podaril velik kelih Oskarja Kogoja iz modrega stekla z zlatimi zvezdami. Papež pa je Janši dal pero v beli škatli, ki je reprodukcija enega od stebrov Berninijevega baldahina v Baziliki svetega Petra v Vatikanu iz serije ob 500-letnici bazilike. Članom slovenske delegacije pa je sveti oče podaril papeške medalje.