Sprememba izpodkopava osnovni cilj

Na to se je odzval Inštitut za varovanje zdravja (IVZ), ki poudarja, da zakon s tako spremembo ne bi več dosegal svojega osnovnega cilja, to je enakovredne zaščite zdravja vseh izpostavljenih, zato je nesprejemljiv. Glede predloga za manjše lokale IVZ odgovarja, da so se ukrepi, osnovani na prostovoljni bazi, izkazali za neučinkovite, zato so prepričani, da bi se ob spremembi zakona velika večina manjših lokalov opredelila za kadilske.

V SNS predlagajo tudi, da se omogoči kajenje v igralnicah in v gledaliških predstavah. Pri tem izpostavljajo, da se določene skupine delavcev v igralnih salonih izmenjujejo in se tako zmanjša njihova izpostavljenost tobačnemu dimu. IVZ v zvezi s tem poudarja, da varne meje izpostavljenosti tobačnemu dimu ni. Ti delavci po njihovem mnenju v igralnicah preživijo poln delovni čas, zato je predlog nesprejemljiv. Prav tako ocenjujejo, da se v okviru gledaliških in drugih scenskih predstav sporočilno vrednost predstave lahko ohrani z uporabo rekvizitov.

Podlaga za predlog: upad prometa gostincev

Kot poudarjajo v SNS, naj bi bila podlaga za tovrstne spremembe novele upad prometa predvsem v manjših gostinskih lokalih. IVZ pa navaja, da podatki Statističnega urada RS kažejo, da se je skupni realni prihodek od gostinskih storitev v prvem mesecu veljave prepovedi kajenja, v avgustu 2007, v primerjavi z julijem 2007 povišal za 1,6 odstotka. Obenem v IVZ opozarjajo tudi na to, da prezračevanje in druge tehnike čiščenja zraka, ki naj bi reševale problem izpostavljenosti v kadilskih lokalih, niso ustrezna rešitev in ne zaščitijo pred tobačnim dimom, zato tovrstno izmenjavanje po njihovem mnenju ni razlog za spremembe prepovedi kajenja v teh zaprtih prostorih.

Na IVZ kot zavajajočo označujejo tudi trditev, da se zaradi prepovedi kajenja v zaprtih javnih in delovnih prostorih poveča kajenje v domačem okolju in s tem izpostavljenost tobačnemu dimu. IVZ pojasnjuje, da popolna prepoved kajenja v delovnih prostorih povečuje verjetnost, da bo posameznik prepovedal kajenje tudi v domačem okolju, torej zmanjšuje tudi izpostavljenost tobačnemu dimu v domačem okolju. Prepričani so tudi, da se kajenje staršev v prisotnosti otrok zaradi uvedbe ukrepa ni bistveno spremenilo.

Med rešitvami, ki jih predlagajo v SNS, pa IVZ podpira predlog uvedbe tobačnega evra za okrepitev že obstoječih preventivnih dejavnosti, vendar le kot del že uvedene zakonodaje, so še zapisali v sporočilu za javnost.