O zakonu pa bodo morali ponovno vsaj razpravljati, saj je poslanska skupna SNS pred dnevi že vložila predlog za njegovo spremembo. Proti njej so se že izrekli poslanci NSi in SLS, poslanci SD pa so za odpravo neživljenjskih rešitev. Spremembe zakona bi najverjetneje podprli tudi poslanci LDS, ki so tudi sami želeli vložiti predlog za spremembo.


Iz ministrstva sporočajo, da tudi v drugih desetih državah EU (v Italiji, Irski, Švedski, Litvi, Estoniji, Finski, Veliki Britaniji, Franciji, Nizozemski in na Malti), ki so že uvedle popolno prepoved kajenja v restavracijah in barih, sprememb zakona ne načrtujejo in so vsake drugačne informacije, ki se pojavljajo v medijih, zavajajoče. Nasprotno, Švedska je pred kratkim ukinila možnost kadilnic v restavracijah in barih in jih dopušča le še v delovnih organizacijah. V Italiji, kjer kadilnice poznajo, sta jih uvedla le dva odstotka lokalov. Na ministrstvu za zdravje so govorice, da naj bi Italija umaknila popolno prepoved kajenja v restavracijah in barih, preverili na italijanskem ministrstvu za zdravje. Izvedeli so, da govorice ne držijo, da je zakon velik uspeh ter da ga dobro izvajajo.


Tudi tiste države, ki so imele liberalnejši odnos do kajenja, ga počasi omejujejo. Na frankfurtskem letališču je kajenje prepovedano od 1. oktobra letos. Pred kratkim so ga v Nemčiji popolnoma prepovedali v zgradbah zveznega javnega transporta, popolna prepoved, vključno z restavracijami in bari, pa je že v veljavi v treh zveznih enotah. Po priporočilu komisarja Kyprianouja avstrijskemu kanclerju, se od Avstrije pričakuje, da bo sledila drugim državam in popolnoma prepovedala kajenje na vseh delovnih mestih. V Španiji, kjer zakon dovoljuje, da se restavracije in bari, ki imajo manj kot sto kvadratnih metrov površine, sami odločijo, ali bodo kadilski ali nekadilski, pa že razmišljajo o spremembi zakona. O popolni prepovedi kajenja bodo v kratkem razpravljal tudi v turškem parlamentu.