"Gre za to, da se zelo trd zakon ublaži in da se vendarle lahko vzpostavi neka svoboda. Če bi se gostinci odločili za kadilske lokale, bi morali zelo strogo urediti prezračevanje. Zavarovati želimo goste, kadilcem pa omogočiti, da skupaj z nekadilci živijo normalno družabno življenje," je dejal poslanec LDS Aleš Gulič. Glede na pogovore s poslanci drugih poslanskih skupin pričakuje, da jih je v vsaki nekaj, ki podpirajo spremembe zakona: "Celo tisti, ki so glasovali zanj, zdaj vidijo, da so posledice drugačne, kot so pričakovali". Predlog sprememb zdaj usklajujejo z Združenjem ponudnikov gostinskih storitev in predstavniki igralnic.

Esmeralda Canjuga Vidmar iz Združenja ponudnikov gostinskih storitev je povedala, da računajo na široko podporo opozicije, pogovarjajo pa se tudi s koalicijskimi poslanci. Po njenih besedah so jim podporo pri spreminjanju zakona že napovedali v SNS, konec tedna pa naj bi se sestali tudi s poslanci SD. Vodja poslanske skupine socialnih demokratov Miran Potrč je pojasnil, da so jih do tega pripeljali prav nekateri pomisleki ob izvajanju zakona: "Tudi v okviru državnega zbora čutimo opozorila gostincev in ljudi, ki stojijo na hladnem. Pred njim so zdaj odvrženi ogorki, ljudje pa kadijo na cesti". Do predlaganih sprememb in ali so te res potrebne "na hitro", se bodo opredelili, ko jim bodo predstavniki gostincev predstavili osnutke sprememb. V poslanski skupini Zares pa morejo najprej "videti konkretni predlog". Niso proti spremembam, menijo pa, da do njih ne bi smelo priti zgolj zaradi "poslovnih razlogov".

Na ministrstvu za zdravje ni bil včeraj popoldan dosegljiv nihče, ki je pristojen za to področje, Dominika Novak Mlakar iz Cindi Slovenija pa meni, da je sedanji zakon povsem primeren. "S stališča stroke se mi spreminjanje ne zdi sprejemljivo," je poudarila. Prezračevalne naprave "najverjetneje zmanjšajo koncentracijo tobačnega dima v prostoru, a nobena naprava ne zagotovi takšnega odvajanja, da bi bil vdihani zrak popolnoma neškodljiv". Opozorila gostincev, češ da jim je zakon znižal dohodke, Novak-Mlakarjeva sicer razume, a je spomnila, da je padec prometa časovno sovpadel tudi s podražitvami živil, pijače in storitev.