Po naših informacijah namreč Vizjak z direktorjem Elesa Vitoslavom Türkom še vedno ni podpisal omenjene pogodbe, ki jo je vlada pripravila že pred štirimi meseci. Kot smo neuradno izvedeli, je minister Türka že pred časom poklical na podpis pogodbe, a ga je prvi mož Elesa opozoril, da za podpis potrebuje odobritev nadzornega sveta. Pri tem naj bi Vizjaku še dejal, da ga obstoječa pogodba kot podpisnika ne odvezuje neposredne odgovornosti za morebitne slabše poslovne izkaze Borzena po prenosu lastništva. Tako na ministrstvu kot na Elesu nam v petek ni uspelo dobiti sogovornika.

Ob novem zapletu med Elesom in ministrstvom za gospodarstvo velja opozoriti na tri dejstva. Prvič, vlada je sklep, ki Türka zavezuje k odobritvi ločitve od Borzena, sprejela kot ustanoviteljica Elesa, ki je v stoodstotni državni lasti. To je zapisala tudi v knjigo sklepov družbe.

Drugič, iz sklepa, pod katerega je podpisan generalni sekretar vlade Božo Predalič, je razvidno, da so na vladi podpis pogodbe pričakovali v najkrajšem času. "Po sklenitvi pogodbe mora Borzen najkasneje do 31. avgusta pripraviti elaborat o izpolnjevanju pogojev za izvedbo projekta regionalne borze z energijo na območju jugovzhodne Evrope in akt o ustanovitvi pravne osebe kot regionalnega nosilca trgovanja z energijo na tem območju," piše v sklepu. Na Borzenu so nam potrdili, da so elaborat in akt že poslali ministrstvu.

In tretjič, Türk po dostopnih podatkih za odsvojitev sploh ne potrebuje soglasja nadzornega sveta. Po ustanovnem aktu in statutu družbe ima namreč Elesov direktor pooblastilo za sklepanje poslov, ki ne presegajo štirih milijonov evrov. Borzen pa je imel ob koncu minulega leta manj kot 2,3 milijona evrov kapitala.

Predsednik nadzornega sveta Elesa Andrej Aplenc nas je na vsa vprašanja, povezana s tem organom družbe, napotil na Elesovo službo za odnose z javnostmi, od koder nam niso vrnili klica.

Ob tem velja spomniti, da se je Türk Vizjaku - domnevno zaradi zelo dobrih zvez v vrhu SDS - uspešno uprl že oktobra lani, ko je kljub nasprotovanju ministrstva in sveta agencije za energijo enostransko odpovedal pogodbo z Borzenom in avkcije za oddajo čezmejnih zmogljivosti za prenos električne energije prenesel na Eles.