Občani se pritožujejo, da se jim zaradi šokov, ki se zgodijo po tem, ko se elektrika vrne, kvarijo nekatere naprave, če nimajo prenapetostne zaščite.

Marko Piko, pri Elektru Ljubljana zadolžen za odnose z javnostjo, pravi, da izpadi dobave električne energije na področju Grosuplja številčno in terminsko ne odstopajo od normativov o pogojih za dobavo in odjem električne energije. »Menimo, da je zanesljivost napajanja, kljub razvejanosti in dolžini omrežja solidna,« zavrača očitke naših bralcev Piko. Vendar nam je hkrati sporočil, da so v času od 1. septembra do 22. oktobra 2007 skupaj zabeležili kar 14 nepredvidenih izpadov za odjemalce na področju Grosuplja. V septembru in oktobru so bile tudi tri načrtovane prekinitve, ki so posledica rednega vzdrževanja omrežja in o katerih podjetje odjemalce obvešča prek medijev.

Čas odprave napak tudi do ene ure

Da bi preprečili nastanek večje materialne škode in ne bi prišlo celo do ogrožanja človeških življenj, je na vsakem 20-kilovoltnem vodu vgrajena zaščita, ki vod izklopi. Delovanje posamezne zaščitne naprave je odvisno od vrste napak in traja od 0,3 do 30 sekund. Če je po preteku 30 sekund napaka še vedno prisotna, ostane daljnovod vsekakor izklopljen in je treba napako locirati na terenu, kar običajno traja od 20 do 60 minut. V tem času se daljnovod še nekajkrat vklopi in izklopi, saj napake največkrat ne najdejo takoj, je pojasnil Marko Piko.

Zatrdil je tudi, da kratkotrajne ali daljše prekinitve električne napetosti na srednjenapetostnem omrežju ne povzročijo povečanja tokov ali napetosti na nizkonapetostnem omrežju do take mere, ki bi povzročila okvaro na električnih napravah pri odjemalcih. »Za zaščitni ukrep proti atmosferski in obratovalni prenapetosti imamo kot prvo stopnjo zaščite v sistemu našega distribucijskega omrežja vgrajene zaščitne elemente. Drugo stopnjo predstavljajo prenapetostni odvodniki, ki pa jih mora imeti vgrajene uporabnik v svoji hišni inštalaciji,« je sporočil Piko.

Izpadov ne morejo preprečiti

Uporabniki zaradi okvarjenih naprav, ki naj bi bili posledica izpadov, do zdaj Elektro Ljubljana še niso tožili. »Imeli smo nekaj odškodninskih zahtevkov, vendar avtomatski ponovni vklopi niso razlog za okvare na napravah odjemalcev in zato odškodnin nismo izplačevali,« so zatrdili na podjetju. Obljubljajo tudi, da poskušajo število izpadov zmanjšati na minimum z rednim vzdrževanjem omrežja in gradnjo novih objektov. »Žal pa so težave z izpadi predvsem na prostozračnih vodih neizogibni, kljub vsem rekonstrukcijam in uvajanju novih tehnologij,« pravijo. Svetujejo, da si uporabniki priskrbijo naprave za brezprekinitveno napajanje, za občutljive naprave pa je primerna uporaba prenapetostne zaščite.