Iz uprave Darsa se poslavljata njen predsednik Rajko Siročič (z odpravnino v višini šestih plač) in njegov namestnik Abdon Peklaj, ki ga bo zamenjal Žan Jan Oplotnik, znan tudi kot nadzornik Dela v obdobju vladnega obvladovanja te časopisne hiše in član vladne komisije za privatizacijo elektroenergetike. Ob tem velja spomniti, da je bil Oplotnik v zadnjih letih kritičen do prenašanja odgovornosti za financiranje gradnje avtocest z države na Dars, opozarjal pa je tudi na pretirano Darsovo zadolževanje.

Minister za promet Radovan Žerjav je včeraj utemeljil zamenjave v upravi Darsa "z več primeri, ki so problematični in so močno odmevali v javnosti". Pri tem je poleg podražitve šentviškega predora navedel tudi zaporo pri obnovitvenih delih na vzhodni ljubljanski obvoznici, pri kateri se je zgodila huda prometna nesreča s smrtnimi žrtvami, in slabo oceno mednarodne avtomobilistične organizacije za izvedbo označevanja gradbišč. V sedanji upravi je bil za področje vzdrževanja avtocest, kamor spada tudi označevanje gradbišč, zadolžen Aleš Hojs, ki edini iz dosedanje ekipe ostaja v upravi Darsa.

"To ne drži," je to ugotovitev včeraj komentiral Žerjav, čeprav je Siročič še na zadnjem srečanju z novinarji odgovarjanje na vprašanja o označevanju gradbišč prepustil prav Hojsu.

Za zdaj ostaja nespremenjeno razmerje sil v nadzornem svetu Darsa, čeprav je Žerjav včeraj obljubil, da bo vlada manjkajočega devetega člana imenovala še v času njegovega mandata, torej do jeseni 2008.

primoz.cirman@dnevnik.si