Kljub temu podjetja v Evropi še vedno nekoliko zaostajajo za svetovno rastjo vlaganja v R&R, ki znaša 10 odstotkov. Svetovna podjetja na področju sektorjev, ki največ vlagajo v R&R, dosegajo namreč skoraj dvakrat večjo rast kot podjetja v EU, razloge za zaostanek v vlaganju evropskih podjetij pojasnjujejo strokovnjaki. "Boljše rezultate na področju vlaganja v R&R bomo dosegli, ko bodo podjetja ugotovila, da jim naložbe v raziskave in razvoj koristijo," je dejal komisar za znanost in raziskave pri EU Janez Potočnik. Potočnik poudarja, da je navzgor usmerjen trend vlaganja v R&R sicer spodbujajoč, opozarja pa, da se ne smemo prehitro zadovoljiti s sedanjimi rezultati. Prepričan je, da je treba dodatno okrepiti že sprejete pozitivne ukrepe, s čimer se bo v Uniji še utrdilo in izboljšalo zasebno investiranje.

Raziskava evropske komisije je zajela 1000 podjetij v EU in 1000 podjetij iz drugih delov sveta, ki največ sredstev namenjajo vlaganju v raziskave in razvoj. 2000 analiziranih podjetij je v razvoj skupno vložilo okoli 372 milijard evrov, kar po ocenah strokovnjakov znaša okoli 85 odstotkov vseh svetovnih izdatkov, namenjenih raziskavam in razvoju.

Poročilo razkriva, da v svetovnem merilu največ sredstev za R&R namenjata sektorja farmacije in biotehnologije, ki ju zastopa veliko evropskih podjetij. Tako je na primer podjetje Merck povečalo sredstva za vlaganje za kar 24,3 odstotka, AztraZeneca in Roche za 15,5 odstotka, Johnson $amp; Johnson pa za 12,9 odstotka. Tudi kemična industrija beleži veliko rast na področju vlaganja v R&R (9,8 odstotka na svetovni ravni) glede na negativno rast v minulem letu. To je še posebno očitno v skupini podjetij iz EU, kjer so velika kemična podjetja močno povečala investiranje v razvoj. Bayer je na področju vlaganja v R$amp;R dosegel kar 30,3-odstotno rast, Solvey je povečal naložbe za 20,3 odstotka in BASF za 19,8 odstotka. Izjemni rezultati so sicer povezani tudi s številnimi prevzemi in združitvami v sektorju.

Trend močne rasti na področju vlaganj v R&R pa se nadaljuje na področjih oborožitvenih sistemov in letalske ter vesoljske tehnologije. Evropsko podjetje za letalsko in vesoljsko tehnologijo EADS je povečalo vlaganje v raziskave za 21,2 odstotka, ameriški Boeing pa je povečal investicije v razvoj kar za 47,7 odstotka.

Na seznamu svetovnih podjetij, ki največ denarja vlagajo v R&R, prva štiri mesta zasedajo ameriška podjetja. Največ denarja za razvoj na svetovni ravni odvaja podjetje Pfizer, in sicer 5,8 milijarde evrov. Sledijo mu Ford Motor, Johnson $amp; Johnson in Microsoft. Med prvo deseterico največjih svetovnih vlagateljev v R&R najdemo tri evropska podjetja. Na petem mestu je Daimler Chrysler z 5,2 milijarde evrov, sedmo mesto zaseda GlaxoSmithKline, Siemens pa je osmi na tej lestvici.

V prihajajočih mesecih bo evropska komisija izdala poročilo o investicijskih poslovnih trendih, ki bo postreglo z novim vpogledom v pričakovanja podjetij glede prihodnjih investiranj v R&R. V njem bo razkrila načrte 110 vodilnih podjetij evropske unije o naložbah v R&R za obdobje od 2007 do 2009.