Poslancem bo moral odgovoriti na vprašanje, koliko je resnice v izjavah nekdanjega premiera Toneta Ropa, ki trdi, da ga je Podbregar nekaj dni pred volitvami leta 2004 obvestil, da se hrvaški premier Ivo Sanader in takratni vodja slovenske opozicije Janez Janša dogovarjata o insceniranju mejnih incidentov v Piranskem zalivu. Za poslance bo predvsem pomembno, kdaj naj bi se Sovino domnevno prisluškovanje Sanaderju in Janši dogajalo. Mi smo iz virov blizu Sove neuradno izvedeli, kdaj je Podbregar Ropu nesel poročilo z ugotovitvami. To se je zgodilo 29. septembra 2004 okoli poldneva, ko je Podbregar prinesel Ropu pisno poročilo o Sovinih ugotovitvah.

V torek, 4. septembra, bo pred parlamentarno komisijo za nadzor tajnih služb stopil nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar. Pred poslance bo prišel z odvetnikom Aleksandrom Čeferinom, odgovarjati pa bo moral predvsem na vprašanja, koliko resnice je v izjavi nekdanjega premiera Antona Ropa, ki je javno povedal, da ga je Podbregar nekaj dni pred volitvami leta 2004 obvestil, da je Sova s svojim delom ugotovila, da se hrvaški premier Ivo Sanader in takratni vodja slovenske opozicije Janez Janša dogovarjata o mejnih incidentih v Piranskem zalivu. Rop je rekel, da so zaradi podatkov Sove vnaprej vedeli, kdaj se bodo incidenti dogajali. Na izjavo Ropa se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je pred poletjem prek odvetnice napovedal tožbo, če se Rop ne bo opravičil v petih dneh, vendar tožba doslej še ni bila vložena.

Vstopil okoli osmih, odšel po deveti uri in se vrnil

Julija je tednik Mladina po uradni poti od vlade pridobil podatke o Podbregarjevih obiskih vladne palače v drugi polovici meseca septembra 2004. Gre za štiri obiske, po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih pa je ključni tisti 29. septembra 2004. Podbregar je se je tega dne v vladni palači mudil že okoli 8. ure zjutraj, odšel je ob 9.11 in se ponovno vrnil pred poldnevom - takrat je po naših podatkih Ropu prinesel poročilo o ugotovitvah Sove o ozadju incidentov v Piranskem zalivu. Iztok Podbregar nam je o tem včeraj povedal: "Javnosti v tem trenutku o tem ne želim dajati nobene posebne izjave. Kot sem napovedal, se bom udeležil seje komisije in tam odgovarjal na vprašanja. Dejstvo pa je, da sem se srečeval s predsednikom vlade kot svojim nadrejenim. Tega, o čemer govorite, pa ne morem ne potrditi ne zanikati."

V tem obdobju smo pridobili še nekaj dodatnih informacij, kako je Sova spremljala hrvaški politični vrh in tako ujela tudi pogovore Sanaderja in Janše. V to operacijo so bili vključeni delavci Sove iz Ljubljane, Kopra, Celja in Krškega - skupno okoli 15 ljudi. Poznamo tudi že nekatera imena, vendar gre razen enega za nižje uslužbence Sove. Poslanci, ki so na Sovi iskali dokaze o resničnosti Ropovih navedb, bi se lahko odpravili tudi v prostore Sovine izpostave v Ljubljani ter Celju, Krškem in Kopru, saj obstaja možnost, da so se tam še ohranili dokazi o operaciji, ki je potekala poleti in jeseni 2004.

Raziskali bodo do konca

Sicer pa je predsednik komisije za nadzor tajnih služb Pavle Gantar (Zares) odločen zadevo raziskati do konca. "Kot sem že rekel, sem imel v rokah določene dokumente, ki nakazujejo, da se je na Hrvaški delalo tako, kot je Hrvaška delala na Sloveniji. Od tu dalje bomo pogledali v same spise, pri čemer je pogovor z Podbregarjem pomemben, da se zorni kot lahko zoži na nekaj ključnih dni, ki jih bomo pregledali. Na podlagi tega bomo ugotovili, kaj se je zgodilo. Tudi dokument, ki ga je Podbregar domnevno nesel k Ropu, bi moral obstajati. Če je Sova tedaj in danes delovala vsaj minimalno korektno, bomo morali najti nekaj, kar bo potrdilo ali ovrglo Ropove izjave. Ugotovili pa bomo seveda lahko tudi, ali so vsi dokumenti tam, kjer morajo biti, ali pa kaj manjka."