Kot je pojasnil Gantar, se je za ta datum odločil, ker bo večina članov komisije do konca avgusta na dopustu. S poslanci SDS se o svoji odločitvi kot je še dejal, ni pogovarjal.

Poslanec SDS in član nadzorne komisije Miro Petek pa je ocenil, da gre le za zavlačevanje. Po njegovem mnenju v opoziciji ni več interesa tako za obisk na Sovi kot tudi za nadaljevanje tega pogovora.

Kot je znano, je poslanska skupina SDS 18. junija na komisijo naslovila zahtevo za sklic nujne seje komisije, na kateri bi obravnavali izjavo poslanca SD in nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa o domnevnem prisluškovanju pogovorom med takratnim vodjo opozicije, sedanjim slovenskim premierom Janezom Janšo in predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem leta 2004. Po navedbah Ropa naj bi se Janša in Sanader dogovarjala o sprožanju incidentov v Piranskem zalivu.

Podbregar je bil na pogovor povabljen 26. junija skupaj z Ropom, vendar pa je na zaslišanje prišel s svojim pravnim zastopnikom Aleksandrom Čeferinom. Ker člani komisije takrat Podbregarju niso dovolili nastopiti z odvetnikom, se seje tudi sam ni udeležil. Da nekdanji direktor Sove pred komisijo lahko stopi ob navzočnosti svojega pravnega zastopnika, sta 4. julija v svojem strokovnem mnenju zapisala profesorja Pravne fakultete Rajko Pirnat in Igor Kaučič.

Podbregar in njegov pravni zastopnik sta sicer nato sporočila, da bosta za pogovor s člani komisije na voljo po 15. avgustu, kljub temu pa je Gantar nadaljevanje 13. nujne seje komisije, na vztrajanje poslancev SDS, sklical za 13. julij. Podbregar in njegov pravni zastopnik se seje na omenjeni datum nista udeležila.