Na enako vprašanje so nam včeraj z ministrstva za zdravje odgovorili, da je "bila ta komora naročena in dobavljena v prejšnjem postopku javnega naročila, in sicer 30. novembra 2004, ko je ministrstvo vodil še prejšnji minister Keber".

V redakciji hranimo dokumente, ki pričajo, da so bile ponudbe razpisa za opremo za operacijski blok, sterilizacijo in intenzivno terapijo odprte 21. septembra ob 13. uri leta 2004, kar je bilo res še v času ministra Dušana Kebra. Razpisna komisija je med ponudniki Sanolabor, Aico-med (danes Medicoengeniring) in Mollierom izbrala 21 milijonov tolarjev dražjo opremo, ki jo je ponudil Sanolabor. Romana Šumaka, direktorja Molliera, je Kebrov naslednik Andrej Bručan pozval, naj v dobro bolnikov in zdravnikov odstopi od zahtevka za revizijo pred državno revizijsko komisijo, kar je 3. decembra 2004 tudi storil. Mollier je takrat ponujal dezinfekcijsko komoro domačega proizvajalca Belimed iz Grosupljega, ki je ustrezala vsem razpisnim pogojem. Ta komora je tudi standardizirana, vanjo gredo vse operacijske mize iz evropskega registra od Trumpfovih, Maquetovih do Sordininih...

O tem, da gre za "nečedno početje, ker Maquetova dezinfekcijska komora ustreza samo Maquetovim mizam", je Roman Šumak opozoril javno tudi predsednika Janeza Drnovška.

Prenova nove, še neuporabljene komore bi morala biti po Rudolfovem mnenju končana do poletja, ko je predvidena selitev Onkološkega inštituta.