Minister za javno upravo Gregor Virant meni, da je stavka nepotrebna. "Izhodiščne plače policistov so izravnane s plačami carinikov, paznikov, gasilcev in izterjevalcev že od leta 1994, v vladnem predlogu novega plačnega sistema pa se jim osnovna plača dviguje za približno štiri odstotke. Hkrati se povečujejo dodatki za manj ugoden delovni čas. Glede na to, da vsi sindikati javne uprave podpirajo vladni predlog in soglašajo z izravnavo na 20. plačnem razredu, bi bila stavka policijskega sindikata praktično uperjena proti drugim zaposlenim na primerljivih delovnih mestih." Virant pojasnjuje, da bodo v kolektivni pogodbi dejavnosti specifična delovna mesta (na primer policiste v specialni enoti) posebej ovrednotili, vlada pa se je pripravljena pogajati tudi o dvigu dodatka za tako imenovane posebne enote na sklic.

Virant opozarja, da lahko morebitna stavka izolira policijski sindikat v pogajanjih o kolektivni pogodbi za javni sektor, ker drugi sindikati v pogajanjih ne nastopajo z metodami izsiljevanja. Ob tem ocenjuje, da so pogajanja v intenzivni zaključni fazi, in pojasnjuje, da se lahko kolektivna pogodba za javni sektor veljavno sklene tudi brez podpisa policijskega sindikata. Pri tem pa Virant napoveduje, da kolektivne pogodbe ne bo podpisal brez močne podpore sindikatov. Kot je znano, Virantov predlog podpirajo Sindikati državnih in družbenih organov, ki jih vodi Drago Ščernjavič, nasprotuje pa mu Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS) pod vodstvom Branimirja Štruklja. "Kolektivno pogodbo bom podpisal, če bo na Ščernjavičevo stran pristopil še vsaj eden ali dva sindikata iz konfederacije," je napovedal minister.

Virant ocenjuje, da bi ugoditev zahtevam policijskega sindikata pomenila začetek konca prenove plačnega sistema v javnem sektorju. "Sprožila bi plaz zahtev drugih sindikatov, ki bi imel tako nevzdržne finančne posledice, da bi morali zaradi odgovornosti do davkoplačevalcev projekt ustaviti in ostati pri sedanjem plačnem sistemu, sredstva, zbrana za odpravo plačnih nesorazmerij, pa razdeliti linearno med vse zaposlene v javnem sektorju," opozarja Virant.

Ministrstvo za notranje zadeve morebitne stavke policistov ni želelo komentirati.